Na Mrakovici se danas obilježava 77 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je Kozara najbolji primjer kako može da se pobijedi smrti.

Cvijanovićeva je ukazala na opredijeljenost da se gradi Republika Srpska, te podsjetila kako je bilo mnogo grešaka u prošlosti, te da smatra da je obaveza ih ispravljati.

– Uvijek sam vjerovala u Republiku Srpsku. Republika Srpska je jedina garancija naše budućnosti. Zato i jeste obaveza da je radimo, gradimo i razvijamo – istakla je Cvijanovićeva.

– Kozara ne pripada samo nama, ljudima sa Kozare, nego i baštini cjelokupnog srpskog naroda – rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Obraćajući se prisutnima na Kozari istakao je da je državna politika tadašnje Hrvatske bila da se Srbi ubiju, da nestanu i dodao da je obaveza svih nas da zajedno obilježavamo važne događaje.

– Da nema Srpske ne bi bilo ni obilježavanja na Kozari – poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je Kozara epopeja stradanja, muke i patnje svih onih koji su položili svoje živote za slobodu ali isto tako i ponos za buduća pokoljenja i generacije.

Prethodno su na centralno spomen-obilježje  Mrakovici položeni vijenci.

Vijence su položili srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske Duško Milunović, Neđo Trninić, Srđan Rajčević, Lejla Rešić i Petar Đokić.

Na centralno spomen-obilježje na Mrakovici vjence su položili i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Andrea Dorić, Dragoslav Kabić, Perica Bundalo i Mirko Sovilj, potpredsjednik Narodne skupštine Srbije Veroljub Arsić i zamjenik ruskog ambasadora u BiH Aleksej Kerestedžijanc.

Vijence su položile i brojne delegacije, među kojima SUBNOR-a Republike Srpske, udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske i Srbije, grada Prijedora i opštine Kozarska Dubica, Boračke organizacije Republike Srpske, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza veterana, Udruženje žena žrtva rata Republike Srpske, banjalučke kancelarije OEBS-a i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje 77 godina Bitke na Kozari organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Obilježavanju godišnjice Bitke na Kozari prisustvuje i više stotina građana poštovalaca tekovina NOR-a iz zemlje i inostranstva.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Na Kozari se oko 3.000 partizanskih boraca, koji su se našli u okruženju sa oko 80.000 civila – uglavnom žena, djece i staraca, borilo protiv 11.000 Nijemaca i 20.000 ustaša i domobrana.

Neprijateljski obruč je probilo oko 800 boraca, dok je oko 10.000 civila uspjelo izaći iz okruženja, a oko 68.000 je zarobljeno.

Zarobljeni civili su odmah likvidirani ili deportovani u hrvatske koncentracione logore Stara Gradiška i Јasenovac, a najveći broj njih je završio na stratišu Donja Gradina.

Manji broj zarobljenih civila je završio u njemačkim logorima na prisilnom radu, dok su zarobljeni partizani ubijeni na licu mjesta.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradalo 10.000 boraca i 40.000 civila.

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbjegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem.