Za rashlađivanje se ne preporučuju ledeni sokovi i energetska pića, već voda i čaj

Topli talas iz Zapadne Evrope stigao je i kod nas, a danas i sutra očekuju se vreli dani sa temperaturama i do 39 stepeni Celzijusa. Ljekari upozoravaju da se iz kuće ne izlazi bez flašice sa vodom, jer nagli skok temperature ne prija hroničnim bolesnicima, ali ni zdravim osobama.

Za rashlađivanje se ne preporučuju ledeni sokovi i energetska pića, već voda i čaj.

Doktori kažu da se kod pacijenata koji imaju povišen krvni pritisak i redovno koriste terapiju, usled visokih temperatura dodatno šire krvni sudovi i dolazi do pada krvnog pritiska.

– Dodatni pad krvnog pritiska može da dovede do nesvjestice, vrtoglavice i do kolapsa organizma,  kod takvih pacijenata u dogovoru sa izabranim ljekarom mora korigovati terapija tokom ljetnjih, vrelih dana.

Ni osobama koji imaju nizak pritisak, ne prijaju visoke temperature jer se pritisak dodatno snižava. Oni pri izlasku iz kuće treba da ponesu flašicu vode, ali i nešto slano sa sobom, jer so zadržava tečnost u organizmu i tako se povećava krvni pritisak.

Ukoliko dođe do kolapsa organizma i pada u nesvest, pacijenta ne treba stavljati da sedi, polivati ga vodom, šamarati, već postaviti u ležeći položaj.

– Pacijentu treba podići ruke i noge da krv iz ekstremiteta dođe do mozga. Tako će mozak biti nahranjen i osoba će doći svijesti. Treba im dati slanu vodu da im povišimo krvni pritisak.

Vrućina, visoke temperature, vruće, Evropa

Foto: Tanjug/AP

Velika vlažnost vazduha, zbog nedavnih padavina i visokih temperatura posebno smeta pulmološkim pacijentima jer je velika vlaga u vazduhu što nepovoljno utiče na disanje.

– Metereopate su posebno osetljivi na vremenske promjene i kod njih hipofiza luči hormon stresa, tako da oni na sve te promene reaguju mnogo burnije. Kod njih se javlja nesanica, bezvoljnost, dekocentracija.

Tokom vrelih dana organizam se mora rashlađivati – najbolje vodom i mlakim čajem, nikako ledenim napicima. Takođe, tokom vrelih dana ljekari savjetuju da se ne koriste energetska pića, jer se na taj način unose toksini u organizam.

– Organizam umesto da stvara imunitet, da se odbrani od svakodnevne vreline on će se još boriti protiv toksina koje mi unosimo sa energetskim pićima.

A zašo je važno unošenje tečnosti tokom vrelih dana? Organizam se protiv visokih temperatura bori znojenjem, što može dovesti do dehidratacije i gubitka velike količine tečnosti koja se mora nadoknaditi.

– Gubitak velike količine tečnosti je posebno opasan kod starijih hroničnih bolesnika, zato što se krv zgušnjava i to je potencijalna opasnost jer može doći do embolije, infarkta srca i moždanog udara.

Posebno se mora obratiti pažnja kada se iz spoljašnje sredine ulazi u klimatizovan prostor, jer nagli prelazak sa toplog u hladno takođe dovodi do suženja krvnih sudova i zdravstvenih problema.

Ljekari upozoravaju da temperatura između spoljne sredine i klimatizovanog prostora ne smije biti veća od pet, šest stepeni.

Fizička aktivnost se preporučuje samo u jutarnjim satima i predveče, nikako u najtoplijem dijelu dana. Takođe, odeća treba da bude prilagođena vremenskim prilikama, slojevita, pamučna kako bi organizam mogao nesmetano da se rashlađuje.

Ukoliko se odjeća ne prilagodi vremenskim uslovima može doći do toplotnog udara. To se najčešće dešava poslije kiše jer se ljudi “dobro” obuku i izađu na ulicu jer očekuju da je hladno.

– Ukoliko je osoba pretopljena, tečnost ne može da isparava tako da može doći do toplotnog udara. On se prepoznaje tako što dolazi do malaksalosti, vrtoglavice, glavobolje, nesvestice. Neophodno je skinuti višak odeće i pacijenta rashladiti.

Kod onih koji su dugo izloženi dejstvu sunčevih zraka može doći do opekotina i sunčanice koja je praćena glavoboljom i vrtoglavicom. Najvažnije je takve pacijente pomjeriti sa sunca i rashladiti ih.

(Telegraf.rs / Tanjug)