Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je slanje dva kamiona sa prehrambenim proizvodima na sjever Kosova i Metohije “švercerski pristup Ramuša Haradinaja” koji predstavlja provokaciju i obmanu.

– Ta dva kamiona nisu pomoć, već obmana. To dobro zna naš narod na Kosmetu koji je sa prezirom odbacio sve što rade Haradinaj, Hašim Tači i Kadri Veselji koji pucaju na srpske dobavljače, na kamione koji prevoze osnovne životne namirnice, hapse ljude – rekao je Petković za Televiziju Pink.

Petković je napomenuo da na Kosmetu već više dana nema mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa, mesnih prerađevina, voća, povrća i da su zbog terora Prištine privrednici juče odlučili da zatvore radnje u srpskim opštinama na sjeveru Kosova i Metohije.

On je rekao da su srpski privrednici na taj način željeli da pokažu jednu vrstu otpora i protesta, jer ne mogu da rade u takvim uslovima.

– Ako neko puca na vas, ako vas juri po alternativnim prelazima, jasno je da je stvar došla do ivice, da neko želi da izazove humanitarnu krizu i katastrofu sa namerom da se Srbi proteraju ili slome da bi neko nasilno mogao da zauzme sever. Krvnik Hašim Tači sada se predstavlja kao dobrotvor koji treba da pomogne sjeveru – ocijenio je Petković.

Petković je naglasio da će Beograd učiniti sve da Srbi na Kosmetu ne budu ni gladni niti žedni, kao i da će nastojati da život Srba, ali i Albanaca na Kosmetu vrati u normalu.

On je dodao da Priština pokušava da predstavi da nema krize na sjeveru, ali da to radi i opozicija iz Beograda koja optužuje sopstvenu državu da učestvuje u nestašici lijekova i hrane za vrtiće, bolnice i studentski centar.

Sve srpske radnje na sjeveru Kosova i Metogije su zatvorene do daljnjeg. Radnje koje su zatvorene juče su prehrambene prodavnice, butici, ugostiteljski objekti, rad su obustavili i taksisti, kao i pekare i benzinske stanice.

Namjera predstavnika Srba je da se te prodavnice ni ne otvaraju sve dok Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije.

U međuvremenu, stigli su kamioni sa robom iz Albanije, ali te proizvode Srbi sa Kosova juče nisu kupovali.

SRNA/RTRS