Biometrijska tehnologija širi se u sve uglove doma, koristeći tjelesne identifikatore za otvaranje vrata, pozdravljanje, otključavanje vinskih podruma ili otvaranje multimedijalnih soba.

Kako piše ugledni magazin „Tajms“, Kris Polak je jedan od ljudi koji je odlučio da iskoristi prednosti tehnologije kada je renovirao svoj dom u Griniču, te je ugradio potpuno novi ulaz sa biometrijskim sistemom pristupa, odnosno čitač otisaka prstiju i skener, koji su koštali oko 2.500 američkih dolara.

– Čim stavite prst na senzor, u roku od sekunde brava je otključana. Mnogo je lakše nego kada koristite ključ. A ja ne volim da nosim stvari u džepovima – ispričao je za „Tajma“ 49-godišnji Polak, partner u firmi koja se i sama bavi izgradnjom savremenih stanova i kuća.

Biometrijske tehnologije, kao što su brave na otisak prstiju ili sistemi sa prepoznavanjem lica, prešli su iz sfere špijunskih filmova i institucija sa maksimalnim obezbjeđenjem u domove ljudi.

SF

A osim što su naučno-fantastično kul, biometrijske tehnologije nude ljudima životni stil bez tenzija i potrebe da kopaju po torbama i džepovima za ključevima, pa čak i bez potrebe da imaju neku aplikaciju na pametnom telefonu.

Tehnologija na kojoj nastaju ovi sistemi bazirana je na algoritmima koji stvaraju jedinstven kod za svakog korisnika, a na osnovu njihovog bioidentiteta, odnosno bioidentifikatora kao što su otisci prstiju ili broj piksela između očiju. Taj kod se onda upoređuje sa stvarnim licem ili otiskom prstiju u djeliću sekunde, kada korisnik dodirne skener ili pogleda u digitalnu kameru ili mahne rukom.

Tako i stanari luksuzne zgrade na Menhetnu, gdje su cijene dvosobnog stana oko 4,36 miliona dolara, mogu na dodir da pristupe privatnom spa centru, simulatoru za golf ili sobama za prikazivanje filmova. Istovremeno, u Majamiju se trenutno gradi luksuzni toranj koji će imati digitalne video kamere sa tehnologijom za prepoznavanje lica koji će snimati, pozdravljati i puštati unutra 64 buduća stanara.

Bezbjednost

Industrija obezbjeđenja domova sada sisteme za prepoznavanje lica prodaje direktno privatnim vlasnicima stanova, a analitičari očekuju i da vide širu i više personalizovanu primjenu ovih tehnologija.

Jedna od prednosti ovakvih sistema koje korisnici ističu jeste da su laki za korištenje, a sistem dozvoljava, recimo, da se dodaju ili obrišu korisnici.

Koliko biometrijski elementi dodaju vrijednost kod preprodaje stanova i kuća, još je otvoreno pitanje. Kako pokazuje istraživanje, trenutno na tržištu u SAD ima oko 30 nekretnina koje se prodaju, a kod kojih se pominju biometrijske karakteristike, a uglavnom se to tiče ulaznih vrata ili pristupa liftovima.

Predsjednik kompanije „Insite Risk Management“ Kris Falkenberg potvrđuje da se sve sofisticiraniji biometrijski sistemi pristupa ugrađuju u nove zgrade, što privatnim klijentima obezbjeđuje napredne usluge osiguranja. Komercijalni sistemi, koji mogu koštati i do 30.000 dolara, imaju mogućnost da prate, loguju i regulišu posjete bilo koga čiji se otisci prstiju očitaju, kao što su čistačice ili dadilje.

– Pristup tim ljudima se može i isključiti tokom vremena kada ne rade – kaže Falkenberg.

Privatnost

I vlasnici starijih stanova i kuća sada pokušavaju da nađu način da u svoje nekretnine uključe i biometrijske sisteme. Recimo, već je bilo primjera da se skeneri za otiske prstiju postavljaju na vrata vinskih podruma sa rijetkim i skupim bocama vina, sobama „za igru“ sa lovačkim puškama, pa čak i na vrata kabina za presvlačenje ili na ladice sa vrijednim nakitom. Cijena ovih uređaja i instalacije je u prosjeku između 2.500 i 3.000 dolara.

Međutim, dok se virtuelni portiri i biometrijska tehnologija šire Amerikom, raste zabrinutost zbog sigurnosti biometrijskih podataka i toga ko bi još na ovaj način mogao doći u posjed snimaka nečijeg lica ili otiska prsta. Drugi su, istovremeno, zabrinuti i zbog narušavanja privatnosti.

Srpskainfo