Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da političari iz Sarajeva pokušavaju na sve moguće načine okupiti većinu na nivou BiH koja bi isključivala SNSD.

Cvijanovićeva je ocijenila da je proces formiranja vlasti na nivou BiH postao opterećujući za građane oba entiteta i imidž BiH.

– Sve što se dešava od opštih izbora je nevjerovatno. Ovo je već postalo opterećujuće za građane oba entiteta i za imidž BiH, a njihove priče o očuvanju BiH su proste imaginacije – kaže Cvijanovićeva, koja je i potpredsjednik SNSD-a.

Prema njenim riječima, period od izbora je štetan za BiH sa mnogih aspekata u oba entiteta u kojima se odvija stvarni život.

– Svi smo postali zarobljenici otrova u političkom Sarajevu. Brine me totalno odmicanje jednih od drugih i ogormno nerazumijevanje u okviru BiH, ali i ogromno nerazumijevanje spolja – naglasila je Cvijanovićeva za ATV.

Ona je ocijenila da se ne nazire brzo rješenje, ali da ono može da se desi i danas i da profunkcionišu institucije.

– Ukoliko vlast ne bude formirana do kraja godine, Republika Srpska bi mogla dati politički odgovor srazmjeran šteti koja je prouzrokovana. U interesu svih je da ti procesi budu deblokirani. Formiranje vlasti na nivou BiH je specifično zbog mehanizama i ključeva koji postoje – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona smatra da Srpska ide stabilno prema kraju godine i da će Vlada realizovati preuzete obaveze i otvoriti nove investicione projekte.

– Problem u vezi sa funkcionisanjem BiH postaje stalno opterećenje, ali vjerujem u sposobnost naroda i institucija Republike Srpske koja je pokazala žilavost i otpornost kada su nam svi predviđali kraj – naglasila je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na aferu u vezi sa prisluškivanjem medija od Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, predsjednik Srpske je rekla da vjeruje da i nju prisluškuju i da za to ima dokaze.

– U BiH postoje razne obavještajne i paraobavještajne, institucionalne i vaninstitucionalne aktivnosti tog tipa. Agencija koja bi trebalo da vodi računa o svima nama to ne radi i sigurno smo svi meta – i novinari i političari. Prisluškivanje je u redu ukoliko se radi inastitucionalno i zakonski, a ne da bi se sa nekim politički obračunavali – naglasila je Cvijanovićeva.

Osvrćući se na posjetu SAD, Cvijanovićeva je rekla da je srpska zajednica u Čikagu, Feniksu i Atlanti velika i funkcionalna, te da je dobila poziv da na jesen posjeti još jedan dio Amerike.

Ona je podsjetila da je u Atlanti posjetila sjedište kompanije En-Si-Ar koja u Srpskoj već zapošljava 300 radnika.

– Imamo obećanja u vezi sa tim kako će ova kompanija u Srpskoj izgledati već od naredne godine – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je u Atlanti imala i niz političkih sastanaka.

RTRS