Rade Vasiljević, predsednik fočanske Sutjeske, inače i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, juče je napustio sednicu “fudbalske vlade” posle četvrte tačke dnevnog reda. On je, nezadovoljan glasanjem o popuni Prve lige Republike Srpske za sezonu 2019/20. posle odustajanja Jedinstva iz Žeravice podeo ostavku na mesto člana Izvršnog odbora FSRS i napustio prostorije Saveza u Banjaluci.

-Tačno je da sam napustio sednicu Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske. Ne želim da radim protiv interesa klubova i iskrenih fudbalskih radnika. Bio sam protiv skraćenja lige i u julu prošle godine, bio sam i u decembru protiv tih stvari. Zašto se neki klubovi favorizuju? Po čemu je Tekstilac, bolji od Drine iz Zvornika i Sutjeske? Svi smo mi ispod crte, a liga se “kroji” glasanjem. Pa zar rezultat nije taj koji treba da definiše lige – rekao je Rade Vasiljević nakon napuštanja sednice Izvršnog odbora FSRS.

On je nezadovoljan načinom rada u Fudbalskom savezu Republike Srpske, ali i autokratskim ponašanjem predsednika Mile Kovačevića.

-Upravo tako. Očekivao sam da se razgovara pa i glasa o pismima Sutjeske i Drine i njihovim zahtevima da se stavi van snage odluka o smanjenju lige, ali ta pisma nisu bila ni na dnevnom redu. Mile Kovačević nam je rekao da će se o tome pričati kada dođe na red Prva liga Republike Srpske, a to je bila četvrta tačka dnevnog reda. Sačekao sam i nakon saznanja da njih ne zanimaju naša pisma odlučio sam da napustim i Izvršni odbor FSRS i sednicu – nastavio je Vasiljević, a onda osuo “rafalnu paljbu”:

-Moram istaći da je Đorđe Starčević, komesar za takmičenje i predsednik Takmičarske komisije podneo izveštaj, a da smo Milorad Lale, Mirko Milošević i ja bili protiv tog izveštaja. Ostali su mu dali podršku. Potpredsednik Lale je čak rekao da nikada jedan šampionat nije bio gore vođen od ovog tek završenog. I to je tačno. Članovi Izvršnog odbora su nakon prihvatanja izveštaja glasali i o popuni Prve lige i izglasali da Tekstilac ostaje u njoj, tada sam odlučio da napustim sednicu. Pre toga sam, mada je bilo pokušaja da se onemogućim da govorim, rekao da je odluka o smanjenju lige katastrofalna i da direktno uništava fudbalske centre sa istoka Republike Srpske.

Njegov dijalog s prvim čovekom FSRS Milom Kovačevićem je bio klasično sukobljavanje mišljenja i stavova što se do sada u Savezu i kod predsednika kvalifikovalo kao – protivničko, a ne demokratsko mišljenje.

-Podsetio sam predsednika Kovačevića da sam bio protiv i 2016. godine kada je donesena odluka da se Prva liga smanji sa 14 na 12 klubova. Bio sam protiv i smanjena na 10 klubova. Glasao sam tada jedini protiv te odluke. Protiv te odluke sam bio i u decembru, kada su klubovi tražili da se ona preispita. Pojedinci su me pokušali sada uveriti da smo glasali za tu odluku, pa sam ih podsetio da nismo i da je to jednostavno bilo izignorisano od rukovodstva Saveza. Pitao sam ih sve, a to je uradio i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza iz Zvornika, zašto se favorizuje Tekstilac. Pa i oni i mi smo ispod crte. Nismo svi u istom košu. Morao sam da podsetim predsednika Kovačevića da je njegov klub odlučio da ne ide u Prvu ligu i svima nam napravio ogroman problem. Tada sam imao pojašnjenje od Kovačevića da oni nemaju novca, a da je on davao svoj novac za funkcionisanje kluba. Morao sam da upitam sve članove Izvršnog odbora šta će se desiti kada klubovi u toku šampionata napuste takmičenje? Ko može garantovati da neki sadašnji članovi Prve lige ne stanu na pola sezone ili ranije… – rekao je na kraju Rade Vasiljević, sada već bivši član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Neću da gasim fudbal

Rade Vasiljević se upitao i ovo:

-Kako je moguće da u Prvoj ligi imamo ekipe koje nemaju mlađe kategorije? Naprave neke ugovore sa školama fudbala i takmiče se. Nemaju u klubu nikakvu obavezu prema njima, a Sutjeska, Drina, Slavija, Kozara, Rudar Prijedor…, veliki deo budžeta daju u razvoj omladinskih kategorija. Kome je u interesu da se igra liga od Banjaluke do Bijeljine? Izgleda da im je Slavija samo pokvarila plan, jer je ostala u Prvoj ligi Republike Srpske?! Kome je u interesu da nema u ligi klubove iz svih područnih saveza… Umesto da razvijamo fudbal, mi ga gasimo. Pogledajmo gde su neke fudbalske sredine bile pre tri – četiri godine, a danas su ugašene. Imamo instant klubove, a gasimo Drinu, Sutjesku, Leotar… Nisam u tome želeo da sudelujem i odlučio sam da odem. Čistog obraza i pošteno, jer moje nije da gasim fudbalske centre, već da ih čuvamo, a neke i vratimo iz ponora u kojem se već dugo nalaze.

Sportske novosti