Padobranci iz Omana ekipni su pobjednici 24. Petrovdanskog padobranskog kupa, a u muškoj i ženskoj konkurenciji trijumfovali su Adbulah el Makbali iz Omana i Ina Gitel iz NJemačke, koja je nastupila za ekipu Poljske.

Ekipa padobranaca iz Omana je sa 107 negativnih bodova bila prva, ekipa Aero-kluba “Prijedor” sa 138 bodova plasirala se na drugo mjesto, a na treće ekipa “MI-Pres” koja je postigla rezultat od 166 poena, a činili su je padobranci iz pet država.

U pojedinačnoj konkurenciji, omanski padobranac Adbulah el Makbali bio je bolji od Paola Filipinija, čovjeka sa 16.200 skokova, koji je sa reprezentacijom Italije sedam puta bio svjetski prvak.

Omanac je bio bolji i od Ištvana Aštaloša evropskog prvaka u padobranstvu, koji je u Prijedoru branio prošlogodišnju titulu pobjednika kupa.

U ženskoj konkurenciji bile su ukupno dvije takmičarke – NJemica Ina Gitel i Petra Kunovac iz Hrvatske.

U kategoriji mastera prva tri plasirana bili su Ištvan Aštaloš, koji je imao 13 bodova, kao i drugoplasirani Paolo Filipini, dok je iza njih sa bodom više bio Prijedorčanin Draško Lajić.

Na sportskom aerodromu Urije na ovogodišnjem kupu takmičilo se 55 padobranaca iz Austrije, Mađarske, NJemačke, Italije, Poljske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Bugarske, Omana i BiH.

Takmičarski skokovi izvođeni su iz aviona Vojske Slovenije, a padobranci su se takmičili u disciplini skok na cilj u osam serija sa visine od 1.200 metara.

Kup je ranije uvršten u zvanični kalendar Svjetske vazduhoplovne asocijacije /FAI/, a takmičenje se odvija se po strogim FAI pravilima zbog čega se Petrovdanski padobranski kup ne razlikuje od bilo koje druge svjetske padobranske manifestacije.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske proglasilo je Petrovdanski padobranski kup za manifestaciju od posebnog značaja, koja je jedinstvena, ne samo u prijedorskoj regiji, već u cijeloj Srpskoj.

Glavni sudija ovogodišnjeg, kao i prošlogodišnjeg kupa, bio je Sanimir Handanagić, sudija sa međunarodnom padobranskom licencom, koji je rekao da je manifestacija protekla u najboljem redu.

Organizator ovogodišnjeg kupa bio je Aero-klub “Prijedor”, a pokrovitelji grad Prijedor, Ministarstvo porodice omladine i sporta i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Kup je zatvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji se zahvalio učesnicima i poželio im novi susret već dogodine, na 25. Petrovdanskom padobranskom kupu.

Fotografija: Igor Kupljenik