“Nema te inicijative uperene protiv interesa Srbije, Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini kojoj se neće pridružiti nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Žene u crnom, Helsinški odbor za ljudska prava, JUKOM, Fond za humanitarno pravo, Centar za kulturnu dekontaminaciju i slične organizacije koje svoje aktivnosti i bogate finansije zasnivaju na ideji širenja autošovinizma, a suštinski antisrpstva, ocijenio je Miloš Jovanović, predsjednik DSS-a.

„Tako je i danas, kada ove organizacije od države Srbije zahtijevaju da prizna nepostojeći genocid u Srebrenici, da se osporavanje kvalifikacije genocida u Srebrenici kvalifikuje kao krivično djelo i da se u Srbiji 11. jul proglasi Danom sjećanja na takozvani genocid u Srebrenici, smatra Jovanović.

„Nije ni malo slučajno što se ovi zahtjevi vremenski podudaraju sa najavama postavljanja novog, neprihvatljivog uslova Srbiji za ulazak u EU i izjavom evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana da „nema mjesta u EU za one koji negiraju genocid i sve druge presude međunarodnih sudova“, dodao je Jovanović.

On ističe da se mnogo toga može zamjeriti srpskoj vlasti, ali svakako ne i činjenica da, osuđujući zločine počinjene u Srebrenici, ne pristaje da ruši moralne temelje Republike Srpske prihvatanjem haške „istine“ o takozvanom genocidu.

(in4s.net)