Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić smatra da je najveći problem u rasvjetljavanju istine o događanjima u Srebrenici to što bošnjačka strana i međunarodna zajednica žele da svakog stradalog Bošnjaka proglase ubijenim.

– Ubijen znači da je prethodno zarobljen, da je razoružan i da je strijeljan, a to, prosto, nije istina i mi se sa tim ne možemo pomiriti – rekao je Savčić Srni.

On je naveo da je poručnik, koji je bio na čelu bošnjačkih snaga za proboj iz Srebrenice, inače načelnik Operativno-nastavnog organa u 284. Istočno-bosanskoj lakoj brigadi, 27. jula u Tuzli dao izjavu u kojoj opisuje svaki korak koji su snage 28. Divizije učinile od Nezuka do izlaska na teritoriju pod muslimanskom kontrolom.

– Izjavu na 10 strana zaključuje rečenicom: “Cijenim da smo u toku proboja od Srebrenice do Nezuka imali od 4.000 do 5.000 poginulih”. Dakle poginulih, a ne ubijenih. I to je osnovni problem Srebrenice – naveo je Savčić.

Prema njegovim riječima, srpska strana ne brani one koji su svojim postupcima nanijeli štetu muslimanskom narodu, ali i još veću srpskom narodu, nego ono što se nije desilo.

– Zbog toga ne znam da li međunarodna zajednica u liku visokog predstavnika i ambasadora uopšte razumije šta se desilo, a pogotovo neka udruženja iz Srbije – naveo je Savčić.

On je naglasio da je u presudi Haškog tribunala nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću lažan svaki paragraf koji se tiče njegove /Savčićeve/ jedinice.

– Karadžić nema nikakve veze sa Srebrenicom, osim što je u decembru 1992. godine došao tamo da moli srpski narod da se skloni i propusti humanitarnu pomoć za Srebrenicu. Laž je sudskog vijeća u presudi da zarobljenicima na igralištu u Novoj Kasabi nisu obezbijeđeni hrana i voda. Bošnjački ranjenici kojima je ukazivana medicinska pomoć govorili su da ih pobi Zulfo – tvrdi Savčić.

On je podsjetio da su muslimanske snage 1992. godine na području srednjeg Podrinja bile u snažnoj ofanzivi i da su u tom periodu počinjeni strašni zločini nad srpskim stanovništvom.

Savčić je rekao da je “njihov tadašnji vojni komandant Sefer Halilović 10. jula izdao naredbu da se spoje muslimanske snage iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice i Zvornika što su one i učinile do kraja 1992. godine i uz strašne zločine kontrolisale gotovo cijelu tu teritoriju”.

– Kada se više taj njihov zulum nije mogao trpjeti bili smo prinuđeni da preduzmemo kontraofanzivu i oslobodimo srpske teritorije i da zaštitimo srpski narod od daljeg stradanja – istakao je Savčić.

SRNA/RTRS