САРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након сједнице Предсједништва БиХ.

Predsjedavjući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da ako visoki predstavnik BiH Valentin Incko donese zakon o zabrani negiranja genocida, neka računa na referendum o statusu RS.

– Postoji strana u BiH koja to tvrdi i neki oko njih, pa čak i u regionalnom, da ne kažem u evropskom planu. Isto postoje oni koji smatraju da se to na taj način ne možemo kvalifikovati. Relevantna je diskusija o tome. Ako neko uputi prijedlog zakona u Parlament, Parlament će o tome odlučivati. Ukoliko to učini Incko, kako se poziva da on nametne, onda neka računa da je rapisao poziv u RS za utvrđivanje statusa Republike Srpske – kazao je Dodik, prenosi N1.

Dodik je izjavio je da je Predsjedništvo danas zaključilo da BiH neće biti baza za smještaj migranata i ocijenilo da je ponašanjem Savjeta ministara u tehničkom mandatu usložnjena situacija u vezi sa ovim problemom.

– Predsjedništvo BiH konstatuje da Savjet ministara u tehničkom mandatu, ni na ponovljeni zahtjev Predsjedništva nije dostavio sveobuhvatan i detaljan plan konkretnih mjera i aktivnosti koje je potrebno preduzeti radi rješavanja migrantske krize u BiH – rekao je Dodik  u Sarajevu nakon sjednice Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, Predsjedništvo BiH smatra da je, usljed ovakvih postupaka Savjeta ministara u tehničkom mandatu, usložnjena situacija u BiH u vezi sa migrantima.

Dodik je najavio da će Predsjedništvo BiH pokrenuti razgovore sa nadležnim organima Srbije i Crne Gore s ciljem rješavanja pitanja ilegalnih migracija.

– Predsjedništvo BiH poziva nadležne nivoe vlasti da se aktivno uključe i pomognu u rješavanju pitanja migranata u Unsko-sanskom kantonu – prenio je Dodik novinarima zaključke Predjsedništva BiH o migrantskoj krizi.

SRNA/Srpskainfo