Odavno je jasno da je plan SDA da okrivi SNSD i HDZ za neformiranje vlasti “obična politička šarada” čiji je stvarni cilj da od Savjeta ministara napravi vladu BiH, zajedno sa njima odanim Srbima, saopšteno je danas iz Udruženja “Čast otadžbine”.
“Ovim su pokazali da jedino /lider SDA Bakir/ Izetbegović i SDA vode politiku majorizacije od bošnjačkog naroda u državnoj zajednici BiH i ne poštuju Ustav i zakone. Sve ovo doprinosi da Srbi i Hrvati shvate da nam ovakva zemlja ne treba i da će konačno shvatiti potrebu za referendumom o nezavisnosti Republike Srpske”, ističe “Čast otadžbine”.

Ovo udruženje navodi da su se tri pobjedničke stranke na oktobarskim izborima SNSD, SDA i HDZ prije nekoliko mjeseci dogovorile i podijelile resore u Savjetu ministara, te ističe da je krajnje vrijeme da se to sprovede.

“Čast otadžbine” navodi da Izetbegović i SDA optužuju SNSD i Milorada Dodika da opstruišu formiranje vlasti na nivou BiH, izjavljujući da srpski kandidat za predsjedavajućeg treba da formira Savjet ministara, a da Hrvati predlože predsjednika Federacije BiH.

“Bošnjaci traže drugog čovjeka za predsjedavajućeg Savjeta ministara, a ne predloženog /Zorana/ Tegeltiju, jer njihovim ciljevima odgovaraju njima odani članovi SDS-a i PDP-a, Šarović, Mektić, Crnadak, Bosić, Ujić i drugi, jer sa njima bi BiH progurali u NATO. NJima ne odgovara vlast na nivou BiH u kojoj su SNSD i HDZ”, ističu iz “Časti otadžbine”.

Ovo udruženje ocijenilo je da se “uviđajući svoju šansu”, ministar trgovine u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović sam ponudio da bude predsjedavajući Savjeta.

“Čast otadžbine” smatra da se Šarović, “čija je stranka drugi put izgubila izbore”, “nudi da bude partner SDA u rušenju Republike Srpske i stvaranju centralizovane države”.

Udruženje je kritikovalo i ministra bezbjednosti u tehničkom mandatu Dragana Mektića zbog podrške Šaroviću i ocijenilo da ih “ne mori briga šta će biti sa Republikom Srpskom jer je za njih bitna samo njihova pozicija”.

“Čast otadžbine” smatra da Šarovića brine nedovoljan broj političara i partija u Republici Srpskoj “spremnih da ga slijede u njegovoj izdajničkoj igri” i da je sve vidljivije njegovo traženje saveznika.

“Za svoje probosanske političke poteze, Šarović dobija čestitke sarajevske čaršije koja veliča njegovu `političku snalažljivost` i koji može da se nosi sa Dodikom i njegovim `robusnim stilom`”, zaključuje “Čast otadžbine”.