Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor pozvao je Hrvatsku da prizna zločine počinjene u tzv. NDH.

Zločini koji, kako je rekao, treba da postanu i predmet izučavanja u obrazovnom sistemu radi edukacije mladih.

Uoči posjete predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izraelu, Mor ističe da Holokaust i u Hrvatskoj ima veoma važnu ulogu, da se ne može poreći, niti se mogu zatvarati oči pred njim.

– Morate se suočiti sa tim – poručio je Mor u intervjuu za N1 televiziju.

Misli da su izvinjenje i priznavanje odgovornosti koraci u pravome smjeru.

– Kad predsjednica Kitarović ovoga puta posjeti Јad Vašem, biće to još jedan korak u pravome smjeru u pogledu preuzimanja odgovornosti. Prošlosti treba pogledati u oči i reći: ”Da, odgovorni smo za to” – naveo je Mor.

Ukazao je da tu niko nikoga ne krivi, niko ni u koga ne upire prst krivice.

– Govorimo o preuzimanju odgovornosti za budućnost, za mlade naraštaje. Moramo im reći istinu o onome što se na ovim prostorima dogodilo između 1941. i 1945. godine tokom tzv. NeDH – kaže Mor.

Pozdravljajući posjetu predsjednice Izraelu, Mor kaže da će ona tom prilikom posjetiti i Јad Vašem, kao i da će biti potpisan vrlo važan memorandum o razumijevanju između Memorijalnog centra i Ministarstva nauke i obrazovanja o slanju nastavnika iz svih dijelova Hrvatske da bi se, kako kaže, edukovali na kojoj način predavati o bolnoj temi Holokausta mladim naraštajima i srednjoškolacima.

Upitan kako se osjeća kada prolazi zagrebačkim ulicama i vidi ”svastiku” ili ustaško slovo “U”, simbol tzv. NDH, Mor kaže da lično to nije vidio, ali da zna da su neki ljudi to viđali i ovjaštavali ga o tome.

– To je nešto protiv čega se svi moramo boriti, bili Јevreji ili ne. Kao što sam rekao, prošlosti moramo pogledati ravno u oči i reći da se to više nikad ne smije ponoviti. Holokaust nije počeo u Aušvicu, već je započeo antisemitizmom. Antisemitizam je hronična bolest, to konstantno ponavljam ljudima! Ne možemo ga u potpunosti iskorijeniti, ali možemo ga ograničiti. A kako ćemo to učiniti? Prvenstveno edukacijom. Važno je da srednjoškolci posjećuju Јasenovac. Važno je da znaju istorijsku istinu – rekao je izraelski diplomata.

Važno je, istakao je, da političari dignu glas i kažu: “Ovoj svastici i ovom slovu U nije mjesto u našoj školi, vladi ni državi! Moramo ih iskorijeniti, izbaciti. To nije ono što mi Hrvati jesmo.”

Dakle, kaže, to je dugi proces.

– Kao što sam rekao, postoje koraci u pravom smjeru. Јe li to dobro? Da, dobro je, ali nedovoljno dobro. Stoga moramo nastaviti, a edukacija je pravi put za to. Holokaust treba da postane dio obrazovnog programa. Treba pitati one koji su prošli Holokaust kako su uspjeli da prežive pakao Aušvica, Treblinka ili drugdje u Njemačkoj, ali i u Јasenovcu. Dakle, najvažnija je edukacija – poručio je Mor.

Tanjug/RTRS