Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Јefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja Crkve Svetih Ćirila i Metodija u Ljubačkim dolinama, kod Banjaluke.

Osveštanju su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač kao i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Uz sasluženje sveštenstva Eparhije banjalučke, osveštan je i zvonik ove crkve brvnare u etno-selu – muzeju “Ljubačke doline”.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prilikom je priložio Crkvi 500 KM.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Vladika banjalučki Јefrem rekao je da je osveštanjem hrama ambijent etno-sela u Ljubačevu kompletiran.

On je dodao da je malo crkava brvnara iz tog teškog vremena sačuvano, ali da je Srpska pravoslavna crkva uz pomoć vjernog naroda uspjela da ih obnovi.

Foto: SRNA

Foto: SRNA

Svečanosti, koju organizuju Srpska pravoslavna parohija Јavoranska i Etno-selo – muzej “Ljubačke doline”, prisustvovali su predstavnici grada Banjaluka, ktitor ove crkve Nedeljko Branković sa porodicom i brojni vjernici.

Temelje ovog vjerskog objekta u kojem se nalaze ikone iz 18. vijeka i zvono iz 1939. godine lani je osveštao upravo vladika Јefrem sa sveštenicima.

Crkva je nakon osveštanja, na dan Svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije, u potpunosti  predata na upravljanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

RTRS