Članovi uprave Global ispat koksna industrija Lukavac Pramod Mital, Rajib Das i Parameš Batašarij, osumnjičeni da su oštetili ovo preduzeće za oko 21 milion KM, napustili su BiH nekoliko časova po izlasku iz pritvora u Tuzli, saznaje portal Kliks.

Oni su se sinoć, kako je potvrđeno sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, zaputili prema Istanbulu, odakle bi trebalo da idu za London.

Nakon pet dana provedenih u pritvoru, Mital, Das i Batašarij su juče pušteni na slobodu, a prethodno je uplaćeno nešto više od 24 miliona KM. Kaucija je, kako se navodi, iznosila oko tri miliona KM, a imovinsko-pravni zahtjev 11 miliona evra i on se vezuje za oštećenje GIKIL-a.

Mital, Das i Batašarij uhapšeni su 23. jula zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju, a naredba o provođenju istrage protiv njih donesena je osam dana ranije.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli navode da postoji osnovana sumnja da je u periodu od 2006. do 2015. godine putem takozvanih menadžerskih ugovora iz GIKIL-a u gotovini izvučen okvirno 21 milion KM, a koji je završio u GSHL-u, kompaniji koja je u vlasništvu Pramoda Mitala.

Klix.ba