Šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac poručio je da ne može i ne smije biti preglasavanja u zajedničkim institucijama na nivou BiH, pogotovo ne Republike Srpske i srpskog predstavnika.

– Garant opstanka BiH, prije svega, jeste konsenzus, a Republike Srpske je da ne smije biti preglasavanja u Savjetu ministara, parlamentu, Predsjedništvu, Predstavničkom domu i Domu naroda – rekao je Banjac Srni komentarišući činjenicu da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik juče preglasan kada je budžet institucija BiH usvojen na telefonskoj sjednici Predsjedništva i kada nije prihvaćen njegov prijedlog da se prvo formira Savjet ministara, a da se onda ide sa budžetom.

Osvrćući se na Dodikovu izjavu da će Republika Srpska, ukoliko prilikom formiranja vlasti na nivou BiH budu zaobiđeni njeni izborni pobjednici, odlukama Narodne skupštine Srpske ponovo uspostaviti prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH, Banjac je ocijenio da predsjedavajući Savjeta ministara može biti izabran samo uz konsenzus tri člana Predsjedništva BiH.

– Naravno da Republici Srpskoj ne odgovara da za predsjedavajućeg Savjeta ministara bude predložen Srbin kojeg bi predložili /lider SDA/ Bakir Izetbegović i /hrvatski član Predsjedništva BiH/ Musliman /Željko/ Komšić, koji nije Hrvat već Musliman jer je nosilac `Zlatnog ljiljana`, a ukoliko bi na to pristao Srbin iz Republike Srpske, to znači da on nema podršku srpskog člana Predsjedništva – pojasnio je Banjac.

On je naglasio da je ovdje riječ o funkcionisanju BiH, što prate i izborni rezultati.

Banjac je ponovio da ne smije biti preglasavanja u zajedničkim institucijama, jer kada se to desi prvi put, desiće se opet.

– Naša politika iz Republike Srpske mora biti da ne smije biti preglasavanja na nivou BiH i jadna je majka onom Srbinu i jadna je njegova politika za koga ruku dignu Musliman Komšić i Bošnjak Izetbegović – zaključio je Banjac.

SRNA/RTRS