Članovi Lovačkog udruženja “Jelen” iz Kozarske Dubice renovirali su nekoliko zapuštenih seoskih objekata, izgradili osmatračnice za lov i ogradili 35 dunuma vlastitog zemljišta za držanje divljih životinja.

Slobodan Borojević, predsjednik dubičkog lovačkog udruženja, koje okuplja nekoliko stotina lovaca, naglašava izgradnju takozvanog gatera, ograđenog prostora za držanje divljih životinja i treninge lovačkih pasa, veoma važnim poduhvatom.

U tome je prednjačila Lovačka sekcija „Ravan“, a pomogli su i lovci iz drugih mjesta.

– Radi se o jedinstvenom objektu u RS jer su lovci vlastitim novcem kupili ovu veliku zemljišnu površinu u selu Demirovac, organizovali dobrovoljne radne akcije, ugradili hiljadu drvenih stubova, veliku količinu žice i drugog građevinskog materijala vrijednog nekoliko desetina hiljada maraka – kaže Borojević.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

On naglašava da je sve urađeno u skladu s Pravilnikom o uslovima, načinu hvatanja i držanja divljači u ograđenom prostoru, za šta je LU “Jelen” dobilo dozvolu i rješenje Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS vodeći računa o humanom odnosu prema životinjama. Mile Zeljić, predsjednik Skupštine ovog lovačkog udruženja, ističe da je u akciji na izgradnji gatera u Demirovcu svakodnevno u prosjeku učestvovalo 50 lovaca.

Na nedavnoj sednici Skupštine Lovačkog udruženja “Jelen” konstatovano je da dubički lovci svake godine u svoj ljetopis upisuju nove akcije čijom izgradnjom znatno unapređuju rad, obogaćuju lovište i popularišu svoje aktivnosti.

– Mi smo među malobrojnim lovačkim udruženjima u RS koje svake godine izgradi ili renovira po nekoliko objekata. U više sela obnovili smo ruinirane domove i škole te ih pretvorili u funkcionalne lovačke domove. Takođe, na području sekcije Knežica u selu Strigova lovci su renovirali opustjelu školu koju sada koriste lovci, sve dok se ne stvore uslovi za ponovno organizovanje nastave – izjavio je Slobodan Borojević.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Slobodan Borojević

On je rekao da su lovci ovog udruženja napravili više od 300 lovno-tehničkih, lovno-uzgojnih objekata u svom lovištu. Dubički lovci potenciraju i uspješnu saradnju sa udruženjima iz susjednih opština, prvenstveno Kostajnice, Gradiške i Prijedora.

Stevan Tadić, predsjednik LU „Pastirevo“ iz Dobrljina, kaže da sa LU “Jelen” godinama uspješno sarađuju, a lovačke objekte u Potkozarju koriste za zajedničke potrebe.

– Zajednički lovimo, razmjenjujemo lovačka iskustva, pomažemo jedni drugima prilikom sprečavanja najezde štetočina, divljih svinja, pasa lutalica, koje uništavaju plemenitu divljač, usjeve i drugu imovinu. Smatramo da regionalnim povezivanjem možemo brže i efikasnije rješavati zajedničke probleme i obezbijediti napredak u lovstvu – kazao je Tadić.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Dobrom saradnjom sa LU „Jelen“ pohvalio se i Nenad Reljić iz kostajničkog Lovačkog udruženja „Balj“.

– Sarađujemo u lovu, na očuvanju divljači, ali i sprečavanju krivolova – istakao je Reljić.

Mile Zlojutro, zamjenik načelnika opštine Kozarska Dubica, rekao je prilikom ozvaničenja završetka izgradnje prostora za držanje divljih životinja i treninge lovačkih pasa u Demirovcu da je LU „Jelen“ veoma uspješno i da u potpunosti ispunjava svoju društvenu ulogu.

– Činjenica da LU “Jelen” postoji više od stotinu godina jasno govori o tradiciji koju baštini i njegovom značaju u našoj sredini. Oni dokazuju da je ova djelatnost ekonomski održiva i da vlastitim novcem, uz minimalnu pomoć lokalne uprave, grade i obnavljaju društvene objekte u našim selima – kaže Zlojutro.

U opštinskoj upravi takođe smatraju da je lovstvo jedna od najvažnijih turističkih grana u Kozarskoj Dubici. Praksa je pokazala, kažu naši sagovornici, da inostrani lovci ovdje sve češće dolaze, love, plaćaju usluge u lovištu, ugostiteljstvu, koriste smještajne kapacitete.

Radenko Reljić, načelnik opštine, i Milovan Barišić, predsjednik SO Kozarska Dubica, naglašavaju da LU „Jelen“ predstavlja primjer dobre lovačke prakse uređenja lovišta, uzgoj divljači i doprinosu napretku turističke ponude.

Pohvale za rad stigle su i iz krovne republičke organizacije. Predrag Ljubičić, potpredsjednik LS RS, rekao je da navedene aktivnosti može organizovati samo uspješno udruženje kao što je LU “Jelen”.

Ordeni za rad

Za kontinuirane aktivnosti na očuvanja prirodnog bogatstva, uzgoja i zaštite divljači LU „Jelen“ je ove godine odlikovano Zlatnim ordenom Lovačkog saveza RS. Prethodno je ovo udruženje dobilo još nekoliko priznanja Lovačkog saveza RS.

Lovačko udruženje „Jelen“ osnovano je 1910. godine i jedno je od prvih lovačkih društava organizovanih u BiH. Broj članova je premašio 500, a gazduje na površini od 47.000 hektara.

Srpskainfo