Dijete neće imati ništa od toga ako vi crpite iz sebe posljednje atome snage da biste se igrali

“Kad ćemo se igrati”, pitanje je koje djeca često postavljaju svojim roditeljima. Ali, koliko vremena roditelji stvarno trebaju posvetiti djeci i kada dijete treba shvatiti da mu mama i tata ne mogu stalno biti na raspolaganju?

Naročito djeca zaposlenih roditelja vrlo dobro znaju kako mogu natjerati roditelje da im poklone pažnju, a u tome ponekad znaju i povrijediti mamu i tatu.

 Šta vam je raditi

– Mnogo je važnije kako ćete provesti vrijeme s djetetom, nego koliko ćete mu vremena posvetiti.

– Ako u određenom trenutku nemate vremena, bilo bi pogrešno po svaku cijenu popustiti pred djetetovim navaljivanjem. To ne bi bilo dobro, ni za vas, ni za dijete.

– Dajte djetetu ideju šta bi moglo raditi, ali izbjegavajte konkretne prijedloge. Predložite mu da smisli neku igru i recite mu da ćete mu se pridružiti za pola sata. Možda će vas dočekati s lego kockama, slikovnicama ili u improviziranoj kućici.

– Obavezno ispunite obećanje! Ako vi očekujete od njega da vas ne spopadne čim se vratite s posla, onda i ono smije očekivati od vas da održite obećanje.

– Odvojite svaki dan određeno vrijeme koje ćete posvetiti isključivo njemu. To ne mora, ali može biti uvijek u isto vrijeme. Tako će se dijete moći osloniti na to da će mama i tata stvarno imati vremena za njega i neće vas gnjaviti.

– Jedan dan u sedmici trebali biste posvetiti djetetu. Prepustite mu da samo odluči šta želi da zajedno radite. Svaku igru odigrajte do kraja. Činjenica da mu posvećujete potpunu pažnju uvjerit će ga da ga volite i pomoći mu da stekne samopouzdanje i emocionalnu stabilnost.

 Pravo na odmor

I roditelji imaju pravo na odmor. U uzrastu od tri do šest godina djeca mogu shvatiti da ne možete odmah nakon posla dojuriti u njihovu sobu i biti im na raspolaganju. Dozvolite sebi da predahnete barem pola sata. Pokušajte objasniti djetetu da ćete biti odmorniji i raspoloženiji za igru ako vas pusti da na miru popijete kafu ili čaj.

Nezaposlenim roditeljima najteže će biti objasniti djeci da činjenica da su cijeli dan kod kuće ne znači i da im mogu neprekidno biti na raspolaganju. Koliko god je to moguće, uključite dijete u svakodnevne aktivnosti. Umjesto da mu nervozno saopćite da morate u kupovinu, recite mu da treba poći s vama i pomoći.

Imajte na umu da će dijete primijetiti vaše odsustvovanje zbog posla samo ukoliko ono trpi zbog toga. Ako je mama uvečer umorna, ali smirena, ono se neće osjetiti zapostavljenim, pokazuju istraživanja. Mnogi zaposleni roditelji su pod velikim stresom, jer postavljaju sebi prevelike zahtjeve i u svemu žele biti savršeni.

Dijete neće imati ništa od toga ako vi crpite iz sebe posljednje atome snage da biste se igrali. Ono će biti sretnije ako su mu mama i tata opušteni i ako se stvarno igraju s njim, pa makar i kratko.

Avaz