Prijedorčanin Duško Dolinić smatra da je u Prijedoru zabranjeno da se pacijent bori za svoja prava osiguranika te da ga je zato direktorica Doma zdravlja Prijedor Slavica Popović nazvala lažovom. Dolinić je poslao dopis redakciji Srpskainfo uz molbu da se se u javnost iznese iznese i njegova strana priče nakon saopštenja prijedorskog Doma zdravlja.

– Dana 2. 8. 2019. godine i kasnije u par puta, direktor Doma zdravlja u Prijedoru, na elektronskim portalima, na vrlo rigidan i bezobrazan način u svojim saopštenjima me naziva lažovom, prevarantom i nekoga ko udara na Dom zdravlja, socijalističke tekovine pa čak i na bratsvo i jedinstvo. Ista sa ogorčenjem prihvata da je novinar povjerovao pojedincu, a ne njoj koja je valjda neki Faktor u ovome gradu. (“ide član biblioteke, j…..” Radovan III). Ista u svom autorskom djelu koji u dvije tri rečenice mene kvalifikuje kao lažova, a u ostatku vrši samoreklamu, poručuje vaskolikom čaršijskom pučanstvu Grada Prijedora da ona ima video dokaz da sam ja bitanga a ona princeza – navodi Dolinić.

Dodaje da video zapis spornog događaja u Domu zdravlja nije vidio.

– Kako niko taj video do sada nije vidio pokušaću kao učesnik “napetog i akcionog spektakla” da u detalje opišem video uradak, a ona ako ima drugačiji neka ga javno pokaže poštujući privatnost djeteta. U prvom kadru video uratka, vidi se moja supruga i dijete kako za pultom razgovaraju sa medicinskom sestrom. Mene još nema u kadru jer sam zauzet plaćanjem parkinga.
Supruga se vraća od pulta, eto i ja ulazim u kadar i razgovara sa mnom, odnosno kaže da pacijenti ZU Hannah moraju da plate 40 KM bez obzira jesu li osigurani ili ne. Ja prilazim pultu i pitam sestru da li zaista tako misli uraditi na što ona kaže da joj je tako naređeno.

Pitanje:
Ko je medicinskoj sestri naredio da se pregled plaća:
1. Angela Merkel
2. Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja
3. Direktor doma zdravlja – navodi Dolinić.

U nastavku je opisao i dalji razvoj događaja.

– Ja vadim novčanik iz zadnjeg desnog džepa pantalona i iz novčanika vadim jednu novčanicu smeđe boje. Medicinska sestra odgovara da je uredu i da ću platiti nakon pregleda. Zatim medicinska sestra daje toplomjer supruzi da izmjeri temperaturu djetetu i pozova doktora da se pregled može izvršiti. Ne znam da li je i doktorica u kadru jer nije izlazila iz ordinacije – navodi Dolinić.

Dodaje da se njegova supruga potom žalila da je toplomjer neispravan.

– Medicinska sestra prilazi i objašnjava da je taj toplomjer vrlo precizan, ali se mora držati u tačnom položaju i pod određenim uglom – tvrdi Dolinić.

Dodaje da je nakon toga dijete ušlo na pregled u ordinaciju.

– Nakon izlaska djeteta, ja plaćam pregled, dobijam priznanicu umijesto fiskalnog računa i to je kraj priče. Mogao sam da ne platim, jer ako nema fiskalnog računa nema ni plaćanja, ali sam bio svjestan da bi onda to medicinska sestra platila iz svoga džepa, a njoj to niko ne bi namirio. Ipak se radi o kćerki moga školskog druga – kaže on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodaje da nije htio da bilo šta kaže ili uradi što bi povrijedilo medicinsku sestru ili doktora.

– Nisu one jadne krive što imaju takvog direktora. To je famozni video kojim direktor Doma zdravlja u Prijedoru dokazuje da sam bitanga, a ona princeza. Ali ne ide to! – ističe Dolinić.

Dodaje da je znao da je upravu te je 18. 6. 2019. godine na adresu Fonda poslao zahtjev za refundaciju nepravednih troškova, a direktoru Doma zdravlja zahtjev po Zakonu o slobodi pristupa informacijama RS da mu dostavi kopiju odluke ili bilo koji drugi dokument kojim se osiguranim pacijentima registrovanim u ZU Hannah naplaćuje pregled.

– Sa Fondom sam veoma brzo završio sav postupak, jer tamo očito rade normalni ljudi. Dom zdravlja mi je, nakon osam dana, poslao izjavu medicinske sestre i doktorice, iako je to potpuno nebitno u ovom slučaju jer se na njihov rad niko nije ni žalio, ali direktorica pošto je očito prekršila barem Zakon o fiskalnim kasama. (Članom 72. stav 1. tačka v) Zakona o fiskalnim kasama propisano je da klijent ima pravo da ne plati robu (uslugu) i da zadrži robu (uslugu) ukoliko mu nije izdat fiskalni račun), niti je izvršila fiskalizaciju maloprodajnog mjesta usluge. Zatim i Zakon o zdravstvenom osiguranju RS , član 57, stav 2 “Zdravstvene usluge pružene osiguranim licima u hitnim slučajevima plaćaju se zdravstvenoj ustanovi i u slučaju kada nije zaključen ugovor o pružanju zdravstvene usluge – kaže Dolinić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Slavica Popović

Navodi da zato direktorica Popović koristi sve resurse Doma zdravlja da opere sebe.

– Najnoviji hit je saopštenje tri “šokirane” pedijatrice koje isto u maniru lijepo obrazovanih i vaspitanih akademskih građana u dvije rečenice targetiraju mene kao lažova i u narednih trideset vrše samoreklamu kako su najbolje na svijetu, pa i šire. Čak jadne u svom neznanju pišu kako nije bitan fiskalni račun, a ponosno izjavljuju da su oduvijek kršile Zakon o zdravstvenom osiguranju RS , član 57, stav 2. Isto tako molio bih iste da u narednoj pisaniji poštuju pravo na privatnost pacijenta, a naročito privatnost djeteta – kaže on.

Upitao je Poresku upravu da objasni da li je fiskalni račun bitan ili nije.

– Mnogima je zbog ovoga radnja zatvorena. Niko nikad nije spomenuo niti osporio stručnost niti medicinske sestre niti doktora u Domu zdravlja. Ovdje se radi samo o borbi za prava koje imam kao osiguranik fonda, ali je i to u Prijedoru očito zabranjeno. Oni su u Domu zdralja šokirani ako se neko usudi da traži svoja prava. Po istoj matrici sad treba očekivati i saopštenje lovačkog društva Donjih čekrčića, skupove podrške i slično. Pošto je očito da sa direktrom Doma zdravnja i „šokiranim“ pedijatricama ne može se ostvariti nikakav normalan i kulturan dijalog, pokušaću da u formi poslaničkog pitanja upitam ministra zdralja RS i i Grodonačelnika Prijedora zašto 1500 mališana u Prijedoru nema besplatnu zdravstvenu zaštitu u Prijedoru subotom od 13-15 časova. Da li je to po zakonu ili nije? Eto da nije proradila bolesna seljačka sujeta sve se moglo i završiti na mnogo ljepši način, ali za to treba vaspitanje i odgoj od kuće ponijeti, nema toga u stranci – naveo je Dolinić.

I na kraju svog dopisa Dolinić postavlja pitanje za direktora i “šokirane” doktore.

– Kako misle dočekati migrantrski val, a znamo da su velike boginje u Jugoslaviju došle sa bliskog istoka, u slučaju incidenta u saobraćaju ili slično, odnosno da li će se od velike dobiti koja je prikazana, nabaviti mašine za pranje veša i formirati vešeraj u Domu zdravlja, da radnici, a naročito radnici hitne pomoći ne nose krvlju inficirana i možda zaražena radna odijela kući na pranje i da li će im možda poslodavac kupiti nova htz propisana odijela, jer ih je stvarno sramota gledati u sekend hendu kad kupuju sebi radne uniforme. (“šokirani i drugi” doktori naravno radna odijela dobijaju od proizvođača sirupa i probiotika) – upitao je on.

Podsjećamo, iz prijedorskog Doma zdravlja su u petak poslali su saopštenje za javnost u kojem su demantovali  izjave Dolinića objavljene na našem portalu te naveli da je to pokušaj diskreditacije ove ustanove, njegove Pedijatrijske službe i direktorice.

Izvor: Srpskainfo