Pokazali smo da naša upornost daje rezultate i da Savjet ministara treba da formiraju oni kojima je narod dao povjerenje, istakao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić u prvom reagovanju na potpisivanje principa za formiranje vlasti na nivou BiH.

Politički predstavnici Srpske ističu da srpska strana i dalje treba da bude na oprezu, s obzirom na ranije zastoje i iskustva s bošnjačkim strankama.

Da li je konačno došao kraj devetomjesečnoj trakavici u vezi s formiaranjem vlasti i neopravdanom uslovljavanju Bakira Izetbegovića? Godišnji program BiH za NATO uopšte se ne spominje u potpisanim principima, a i sam Izetbegović priznaje da će se nastaviti saradnja u definisanom okviru, odnosno da će biti usporeno u sljedeće tri godine. Današnji dogovor, po ocjeni Nenada Stevandića, dao je odgovore – nema nikakvog dogovorenog puta ni u jednu vojnu integraciju, bez saglasnosti svih nivoa vlasti i svih naroda.

– Nema tu nikakve priče o Akcionom planu, mi smo istrajali na svojim principima i ne branimo drugima da tumače to kako oni žele, svi budući koraci su vezani za subjektivitet Republike Srpske, odnosno svih nivoa vlasti i sve odluke u budućnosti će se morati donositi konsenzusom, dakle nema nikakvog dogovorenog puta ni u jednu vojnu integraciju – rekao je Stevandić.

Da je veoma bitno da se poštuje ustavni kapacitet Republike Srpske, kao i da se u slučaju ovog pitanja uvažava stav svih nivoa vlasti, poručuju i iz SNSD-a.

Vrlo je interesantan i šesti princip koji govori da u procesu napretka BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, treba postepeno stvoriti uslove da bh institucije preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH koji je, prema ocjeni Darka Banjaca, iz DNS-a već odavno trebao da prestane. Ipak, Banjac poziva i na oprez kada je riječ o postignutom sporazumu.

– Dobro je da se formira Savjet ministara, pogotovo da ga formiraju koalicije koje su iznijele ove izbore, odnosno pobijedile u entitetima, pogotovo koalicije koje predstavljaju određene narode, to sve stoji, međutim, po meni ništa nije gotovo dok sve nije gotovo, vidjećemo da li će se to realno ostvariti zbog svih iskustava koje imamo sa gospodinom Izetbegovićem, odnosno sa strankama u Federaciji – rekao je Banjac.

Iz istog razloga na oprez pozivaju i iz DEMOS-a. Spomenka Stevanović ocjenjuje da je vrlo važno da sve institucije funkcionišu, ali da srpska strana treba da bude na oprezu, s obzirom na ranije zastoje i negativna iskustva sa bošnjačkim strankama.

RTRS