Lutkarske radionice su koncipirane na kreativnim, edukativnim i zabavnim elementima, a cilj je popularizacija lutkarskog pozorišta u Prijedoru kako među mladima tako i starijim polaznicima.

– Nastojimo učesnike animirati na kontinuiran rad u projektima i aktivnostima koje Udruženje “Žene u umjetnosti” realizuje sa Omladinskim uličnim teatrom i Malom lutkarsom scenom još od 2010. godine. Kroz kratke lutkarske etide objašnjavamo proces nastajanja predstave i otkrivamo svu magiju lutke – rekla je direktorka udruženja „Žene u umjetnosti“ iz Prijedora, Biljana Anđelić.

U organizaciji Lutkarskih radionica učestvuje Udruženje, odnosno stalni članovi i članovi Upravnog odbora, a u samoj realizaciji prema segmentima, voditelji su adekvatni stručnjaci Biljana Andjelic, dipl. teatrolog i dipl. komparativista, Zorica Jojić, glumica, Jovana Marjanović akademski slikar, Dragana Kragulj, dipl. komparativista.

Radionice traju kontinuirano tokom godine po tri mjeseca, dva puta sedmično ili vikendom, u dogovoru sa učesnicima. Sljedeći krug upisa počenje 20. avgusta.

– Učesnike upoznajemo sa raznim tipovima lutaka, načinom animacije, tehničkim i izražajnim mogućnostima lutke, značaju likovnog elementa, scenografskim elementima, kostimima glumaca, kao i načinu konstruisanja odnosno kreiranja lutaka – objasnila je.

Učesnici radionica imaju na raspolaganju preko 50 lutaka velikih i malih sa kojima mogu vježbati različite načine animacije. Tokom radionica se “izmašta” tekst, odaberu likovi i naprave lutke, a za kraj radionice spremi se mala predstava.

– Zavisno od upisanih polaznika u Radionice, od njihovih  godina, interesovanja i želja, pravimo koncept radionice koji nas vodi u odabir tipa lutaka, likova, da li gotov tekst pripremamo ili pišemo svoju priču, gdje smještamo radnju, izbor scenografije, način postavke na sceni. Lutke pravimo od raznih materijala, tkanine, spužve, stiropora, porcelanske smjese, šperploče, papir mase i slično. Radionice su namijenjene za sve uzraste – kaže ona.

U Udruženju uporedo rade i na pripremi projekta “Kako slike šetaju”, čija se realizacija planira u novembru ove godine.

– U posljednjih pet godina održavamo uspješno radionice nakon čega uradimo i lutkarsku predstavu nešto zahtjevniju nego što su završne etide radionica. Prošle godine smo imali kontinuirani rad, tokom cijele godine da bi u decembru realizovali predstavu “Da li lutke spavaju” sa  15 lutaka/likova. Dobili smo baš lijepe kritike i komentare. Ove godine se takođe nadamo dobrim rezultatima, upisu  zainteresovane i kreativne djece, omladine i odraslih – dodala je.

Mala lutkarska scena

Mala lutkarska scena je počela 2014. godine sa radioničkim radom, edukacijama, kao i na animaciji. Već u 2015. godine počeli su prikazivati predstave za koje su se svake godine trudili da budu sve zahtevnije i kvalitetnije.

– Kroz naše radionice prolazi do 15 učesnika, a Mala lutkarska scena ima od 7 do 10 stalnih članova, često i različitog uzrasta, zavisno od predstave koja se radi. Pošto nam je način rada da sa svakim radimo pojedinačno, a onda u grupi, nemoguće je raditi sa većim brojem. Takođe i prostorno pa i ekonomski se moramo uklapati u ono sa čime raspolažemo – rekla je direktorka Biljana Anđelić.

Srpskainfo