Fotografije 30-ak uniformiranih muškaraca, od kojih su neki maskirani, vojnih šatora, replika naoružanja, noževa, koje su objavljene u slovenskom Delu, uspaničile su slovensku političku i društvenu javnost, prenosi Jutarnji list pisanje ljubljanskog Dela.

Ljubljansko Delo ovih je dana objavilo reportažu iz trening kampa “Štajerske straže”, samoorganizovane grupe  ljudi koja se uvježbava vojnim pravilima za “konflikte koji su neminovni”. Tako barem tvrdi vođa Štajerske straže Andrej Šiško koji tvrdi da oni nisu nikakva paravojna formacija, kako ih se smatra u Sloveniji.

On je okupio 45 pripadnika Straže i odveo ih na trodnevno kampovanje i uvježbavanje na prostor Kozja kod Podčetrtka, 20-ak kilometara od hrvatske granice.

Kamp je formiran na privatnom zemljištu, a Šiško je događaj prijavio policiji od koje je dobio dozvolu za ovu aktivnost. Stoga je zgražanje pravosudnih i policijskih predstavnika nad ovim događajem pomalo licemjerno.

Novinar Dela Novica Mihajlović, koji je bio s pripadnicima Straže u njihovu kampu, tvrdi kako ga zabrinjava činjenica da policija niti jednom u tri dana nije obišla kamp i provjerila što se tamo događa.

– Dodatni problem su maskirane osobe. Tvrde kako su maskirani jer bi mogli imati problema na poslu ako se vide njihova lica. Znači li to da rade u državnoj službi? Vojsci ili policiji? –  pitao sam ih, Nisam dobio odgovor – naglašava Mihajlović.

Štajerska straža treninge ima svaki mjesec, a na pitanje tko ih finansira Mihajlović odgovara da je to potpuna nepoznanica.

Na području kampa bilo je raspoređeno petnaestak potpuno novih šatora, a pripadnici Straže imali su takođe nove gornje dijelove maskirnih odora. Na rukavima su im našivene ruske zastave, ali to ne dokazuje njihovo porijeklo. Svatko na rukav može našiti što želi.

Tijekom boravka u kampu, osim jedne vazdušne puške, novinar Dela nije vidio pravo oružje. Ispred pripadnika Straže bilo je airsoft oružje, replike pravog naoružanja, a pripadnici “formacije” i njen vojvoda Šiško ne žele odgovarati na pitanja je li razlog njihova okupljanja zapravo borba protiv migranata koji u sve većem broju ilegalno ulaze u Sloveniju.

Šiško je danas puno pametniji nakon što je proveo šest mjeseci u zatvoru zbog presude da je rušio slovenski ustavni poredak.

Naime, prošle jeseni na društvenim mrežama pojavila se snimka postrojavanja i uvježbavanja nekoliko desetaka maskiranih muškaraca od kojih su neki imali vatreno oružje, a neki sjekire. Na čelu im je bio upravo Šiško.

Javnosti je tada pojašnjavao kako neće dopustiti da se “Sloveniji dogodi njemački scenario”, aludirajući na velik broj migranata koji je ušao u Njemačku. Snimke su zgrozile slovensku javnost, a Šiško je ekspresno uhapšen i osuđen na osam mjeseci zatvora, od čega je odslužio šest.

Nakon izlaska iz zatvora ponovo je okupio svoje pristaše u Štajersku stražu i svaki mjesec bar jednom odlaze u kamp na uvježbavanja, ali više javno ne govori protiv migranata i nema fotografiranja s vatrenim oružjem. Šiško je Štajersku stražu osnovao u junu 2017. godine, a prema neslužbenim informacijama, ima više od sto pripadnika.

Štajerska straža je sasvim sigurno dio antiimigrantskog pokreta koji je sve jači u Sloveniji, posebno u području uz granicu s Hrvatskom. Zbog ilegalnih ulazaka migranata iz Hrvatske u Sloveniju na tim područjima osnovane su seoske straže čiji pripadnici, između ostalog, obilaze granicu s Hrvatskom i policiji dojavljuju sve što im je sumnjivo.

Članovi seoskih straža istovremeno su i pripadnici Štajerske straže, ali u obilazak granice idu u civilnoj odjeći i nenaoružani. Te seoske straže institucionalizirane su kroz građanska udruženja. U Brežicama tako postoji Civilna inicijativa za osiguravanje južne štajerske granice.

Jedan od njezinih osnivača je i Darko Pajk, član Štajerske straže. Zanimljivo da je upravo Civilna inicijativa iz Brežica zaključila kako policija i vojska više ne mogu efikasno zaštititi granicu prema Hrvatskoj pa od slovenačkog ministarstva obrane traže da u nadzor granice uključe i pripadnike Štajerske straže.

Osim u Brežicama, organizacije s ciljem nadzora granice i lociranja ilegalnih migranata osnovane su u Črnomelju i Ilirskoj Bistrici. Sve one na svojim Fejsbuk stranicama objavljuju fotografije sumnjivih automobila za koje smatraju da ilegalno prevoze migrante te pozivaju na potpisivanje peticija protiv migrantskih centara.

(Jutarnji list, Delo)