Rješenje kojim Inspektorat Republike Srpske traži od Univerziteta za poslovne studija poništavanje diplome direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića, saopšteno je iz OBA.

– Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OBA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu BiH i njene građane- naveli su za N1.

Ocjenjuju da je pokušaj diskreditovanja Osmana Mehmedagića samo nastavak udara i potpuno je jasno ko stoji iza njih.

– Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditovali osobe koje se suprotstavljaju organizovanom kriminalu u BiH –  napisali su.

Podsjećamo, na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine za provjeru zakonitosti sticanja diplome Mehmedagić Osmana, izdate od strane „Fakulteta za poslovne studije“ čiji pravni sljedbenik je „Univerzitet za poslovne studije“ Banjaluka, republička prosvjetna inspekcija je 30. jula izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu u navedenoj visokoškolskoj ustanovi, saopšeno je iz Inspektorata RS.

S obzirom na utvrđene nepravilnosti, nadležna inspekcija je donijela prvostepeno Rješenje kojim je „Univerzitetu za poslovne studije“ Banjaluka naloženo da poništi spornu diplomu i istu oglasi ništavom u Službenom glasniku Republike Srpske.

Dalje mogućnosti postupanja u smislu podnošenja žalbe od strane subjekta kontrole, pokretanja drugostepenog postupka, upravnog spora i drugo, definisane su Zakonom o opštem upravnom postupku, saopšeno je iz Inspektorata RS.

Srpskainfo