Sud BiH se oglušio na tužbu preduzeća “Mavas” iz Mrkonjić Grada koja je podnesena protiv Fudbalskog saveza BiH, pa je ova firma za postavljenja sportskih podloga i terena poslala još jedan dopis u kojem traži od Suda BiH da se izjasni da li je nadležan za ovaj slučaj, pošto se Kantolni sud u Sarajevu proglasio nenadležnim.

Kao što je poznato “Mavas” je podneo tužbu jer kao prvoplasirana firma na tenderu za dobijanje petnaest terena iz projekta FIFA u vrednosti više od sedam miliona maraka jer je posao dobila firma “Pejkom” iz Beograda. Takođe, isti dopis koji je upućen Sudu BiH je poslan i svim lokalnim zajednicama gde bi trebalo da se grade pomenuti tereni.

U celoj ovoj priči navodno je bio sporan Dragan Komadina iz Srpca, čovek koji je bio član komisije koja je vodila priču u ovom projektu, koji ne pripada fudbalskom sistemu u Republici Srpskoj i nema dodirnih tačaka sa FSRS, ali je ipak bio jedan od nadležnih i odgovornih. Pored njega u komisiji su bili još Andan Džemidžić, generalni sekretar FS BiH, Nihad Hodžić zadužen u ime FS BiH za infrastrukturu i Oliver Glibo iz Mostara koji je jedini bio da se donese odluka po plasmanu na tenderu, ali je preglasan rezultatom 3:1.

Komadina, za koga se fudbalska javnost u Republici Srpskoj i BiH raspitivala otkud u ovoj priči, je navodno u Komisiju za odabir najpovoljnijeg ponuđača “upao” po nalogu nekoga iz FSRS, a radi se o građevinskom inžinjeru statičaru i radi kao sudski procenitelj. Do sada nije imao iskustva u radu Fudbalskog saveza Republike Srpske pa s toga još više čudi njegov izbor da bude u odgovornoj komisiji FS BiH.

Predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević je ranije istakao da će radovi na petnaest terena iz projekta FIFA početi do kraja jula, a na poslednjoj konferenciji za novinare u FSRS je dodao da tužba “Mavasa” neće zaustaviti radove. U Republici Srpskoj još uvek nisu počeli radovi na izgradnji pet ovakvih terena s plastičnom podlogom, a planirani su u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu.

Kada je u pitanju Federacija BiH početni radovi su krenuli u Cazinu, a izvodi ih firma Sport Junajted iz Sarajeva, koja je podizvođač radova “Pejkomu”.

Biće zanimljivo sačekati odgovor Suda BiH na pitanje “Mavasa” zbog čega se odugovlači s tužbom i ko kupuje vreme?

Sportski žurnal