Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da neće biti imenovanja mandatara Savjeta ministara Bosne i Hercegovine sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP).

– Tu stvar smo razjasnili prije devet mjeseci. Dakle, danas mogu samo da potvrdim – nema imenovanja mandatara bez ANP, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u Članu 3. sporazuma koji sam ja potpisao sa Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne riješi pitanje ANP – rekao je Izetbegović za Anadoliju.

Prema njegovim riječima, po reakcijama Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića moglo bi da dođe do odlaganja sjednice da bi se dala šansa da se pomenuti član iz sporazuma ispoštuje.

– Mi sasvim sigurno nećemo odustati od stvari koje su bitnije od samog NATO puta, a to je poštovanje Ustava, vladavine zakona. Ne može entitet naređivati državi kao sa švedskog stola. Ne može gospodin Dodik nametnnuti svoju volju, da tako kažem, probosanski orijetisanom dijelu koalicije. Mi to dopustiti nećemo ni po koju cijenu – rekao je Izetbegović.

Tanjug