Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je danas da je potpuna besmislica da je on eksponent neke velikoruske ili velikosrpske ideje i poručio da je apsolutna laž da bi mogao biti crnogorski patrijarh.

Vladika Amfilohije je u intervjuu za RTS naveo da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čovjek politike i da ne zna šta je crkva.

Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da je ideja da država stvara crkvu, i to sekularna država, zaista jedinstveni fenomen.

– Nisam imao priliku da razgovaram i da se sretnem s njim nakon što je iznio tu ideju, iako sam želio, pokušavao sam da neposredno sa njim stupim u kontakt, međutim, nije došlo ni do kakvog susreta. Mi smo se sreli lično posljednji put prije dvije godine, ali onda nije bilo ni riječi o ovome – naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je prije svega hrišćanin, episkop pravoslavne crkve, hrišćanske i da je za njega to osnovno svojstvo.

– A crkva kojoj pripadamo, ona se naziva srpskom, ruskom ili grčkom, s obzirom na njeno geografsko prisustvo, ili s obzirom na broj vjernika, ali ona je po svojoj suštini vaseljenska, nema nacionalni karakter – naveo je vladika Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski je dodao da je apsolutna laž da bi mogao da bude crnogorski patrijarh.

– To jedino, ako bih izgubio pamet, savjest i svijest – poručio je mitropolit Amfilohije.

SRNA/RTRS