САРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након сједнице Предсједништва БиХ.

Odgađanje glasanja o Godišnjem nacionalnom programu (ANP) nije nikakva kupovina vremena, jer srpska strana nikada i ni u kom obliku neće glasati za ANP, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Sa redovne sjednice Predsjedništva BiH skinuta je tačka dnevnog reda ANP, a potom je Dodik otkazao vanrednu sjednicu na kojoj se trebalo glasati o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH, jer je bilo jasno da ni za to u ovom trenutku nema podrške.

– Nisam imao ništa protiv toga da se ANP nađe na devnom redu, ali dva člana Predsjedništva su tražili da se on skine s dnevnog reda. Taj plan se neće desiti bez obzira na sve pokušaje. Na ovaj način se situacija samo odgađa. Ja ću glasati protiv. Ako me preglasaju, odlučiće Narodna skupština RS, koju oni očigledno žele da izbjegnu. Ostaću uporan u primjeni stavova NSRS – rekao je Dodik u Sarajevu.

On tvrdi da je ovakav ishod rezultat jučerašnjeg sastanka predsjedavajućeg Komšića sa britanskim i američkim ambasadorima u BiH koji su ga zamolili da dalje ne komplikuje situaciju i da ostavi prostor za politički dogovor.

Na pitanje da li će poštovati Zakon o obrani BiH u kome je trasiran NATO put BiH, Dodik je odgovorio da će predložiti Narodnoj skupštini RS da usvoji zakon kojim će krivično djelo biti svako nepoštovanje stavova institucija RS od strane srpskih predstavnika u Sarajevu.

Dodik tvrdi da danas BiH ulazi u novi zastoj i da sporazum lidera o formiranju vlasti na nivou BiH važi do 5. septembra.

– Do tada ćemo se izjašnjavati. Nije Izetbegović potpisao taj dokument da svaki dan mlatara tim dokumentom. U njegovom članu tri je sve definisano. Dakle, postoje neke ranije odluke o NATO koje mi Srbi ne možemo da poništimo, ali isto tako ne bi bilo novih odluka. Mi nećemo glasati za ANP ni u kom obliku. Treba izabrati Savjet ministara da on stavi na dnevni red svako pitanje važno za cijelu BiH. Prijedlog zaključka koji sam odbio je vrijeđanje inteligencije. Dakle, da se bira Savjet ministara, da mandatar dostavi ANP Briselu, a ako on to ne uradi, da ga dostavi predsjedavajući Predsjedništva. Taj prijedlog sam i juče dobio od nekih stranaca. Protiv sam toga da se oni miješaju. Čujem da Bakir govori da ostaju principi za formiranje vlasti. Neka ih on nosi kući poslije 5. septembra. U mom mandatu, a vjerujem da ću dobiti sljedeći, neće se desiti glasanje o ANP. Ja nisam potpisao Izetbegovićeve želje, nego ono što je napisano, a to znači da nijedna odluka pa ni ANP ne može da prejudicira članstvo u NATO – rekao je Dodik.

On je dodao da ima informacije da je kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića već zatražio bezbjednosne provjere kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

– To je nejasna situacija. Ali, to znači da smo mi već u nekoj vrsti procedure za imenovanje – smatra Dodik.

Srpskainfo