Upravo zbog povećanog broja nesreća na kupalištima u Republici Srpskoj razgovarali smo sa stručnjacima o tome kako da kupači budu što sigurniji.

Prema njihovim riječima, brze, mutne rijeke i jezera su veoma opasni za kupače, a već nakon dvije minute pod vodom čovjek može da izgubi svijest. Kao jedan od glavnih problema ističu što većina kupališta nema spasioce, jer je riječ uglavnom o divljim plažama na obalama rijeka.

– Ne ulazite u vodu vrući! Jedna od čestih grešaka koju prave mnogi je da nakon dužeg boravka na suncu naglo uđu u vodu kako bi se osvježili i rashladili. Uvijek treba postepeno ulaziti u vodu, dati organizmu priliku da se pripremi i prilagodi, bez obzira koliko je more ili neka druga vodena površina topla. U protivnom, naše će tijelo u dodiru s hladnom vodom doživjeti šok – kaže jeda od spasilaca.

Prema njegovim riječima, veoma je bitno da prije ulaska u vodu obratite pažnju kako izgleda mjesto gdje se planirate kupati, provjeriti dubinu vode, da li ima vodenih struja i slično.

– Djecu nikada ne smijete ostaviti bez nadzora, bez obrzira da li imaju „mišiće“ na rukama ili „šlaufe“. Bitno je i ako ste se bavili sportskim aktivnostima da sačekate prije ulaska u vodu – ističe naš sagovornik.

Kao jedan od čestih uzroka utapanja naš sagovornik navodi i to što plivači često konzumira alkohol, pogotovo ako je riječ o mlađim osobama.

– Ne skačite u vodu ako ne znate kolika je dubina, a ako ipak skačete onda umjesto na glavu skočite na noge – poručio je jedan od spasilaca.

Srpskainfo