Nakon što je sinoć oko ponoći s balkona na drugom spratu zgrade “Dom porodica” u Zenici pala 16-godišnja štićenica doma, jutros u ovoj ustanovi vladaju šok, tuga, nevjerica.

Niko ne može vjerovati da vedre 16-godišnjakinje više nema. Kako su komentarisali vidno šokirani radnici, bila je uzorno dijete.

– Nikada nije bilo s njom problema. Kada god prođe javi se, pozdravi, pita treba li šta pomoći, uraditi. Ne možemo vjerovati da je više nema – govorili su oni.

Ipak, posebno je bio stresan trenutak kada je u “Dom porodicu” došao otac stradale djevojčice, u kojem mu je, inače, još jedna kćerka.

Zagrljeni, dok jecaji odzvanjaju holom ustanove, otac i kćerka izašli su iz doma.

– Biće sve dobro, ako Bog da – govorila je, kroz suze, njegova kćerka, nastojeći da utješi bolom shrvanog oca.

Ona, takođe, nije mogla suzdržati suze i sakriti bol koji osjeća zbog gubitka sestre. Bile su nerazdvojne. U domu su imale jedna drugu.

I ostali prisutni nisu mogli ostati ravnodušni na tužan prizor, dok otac i kćerka zagrljeni odlaze iz doma. Stradala i njeni srodnici, inače, su iz Zenice.

Jutros je izjavu nakon tragedije dala i Draženka Subašić, direktorka “Dom porodice”: kazavši da su svi u šoku, te da im je sada u fokusu pružiti psihološku pomoć za 85 štićenika koliko ih boravi u ovoj ustanovi, piše Avaz.

– Nama je sada u fokusu da, prije svega, amortizujemo, koliko god je to moguće, šok koji su preživjeli štićenici, radnici, ali i pružimo podršku i srodnicima stradale djevojčice – kazala je Subašić.

Podsjetimo, još se utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ove nezapamćene tragedije u domu za nezbrinutu djecu. Maloljetna štićenica sjedila je na balkonu, kada je, pod još nerazjanjenim okolnostima, pala s balkona i podlegla na licu mjesta.

Intervenisala hitna

Uviđaj na licu mjesta trajao je jutros do 4 sata, a po nalogu dežurnog tužioca biće obavljena obdukcija tijela. Usljed ogromnog šoka koji su preživjeli, naročito štićenici koji su svjedočili ovoj tragediji, Hitna pomoć u nekoliko navrata intervenirala je od jutros.

Druga tragedija u 20 dana

Inače, ovo je druga tragedija u Zenici sa smrtnim ishodom nakon pada sa balkona u svega 20 dana. Podsjetimo, još se utvrđuju okolnosti smrti rudara Huseina Mehića, koji je pao s balkona zgrade 4. avgusta i podlegao na licu mjesta.

Mladić je, najvjerovatnije, stradao kada je pokušao preći sa prozora na balkon svoga stana, kada je pao na zelenu površinu ispred zgrade.

Srpskainfo