Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na 54. Kočićevom zboru u Stričićima na Manjači da niko neće zaustaviti narodnu integraciju Republike Srpske i Srbije.

Dodik je istakao da je prošlo vrijeme strahovanja od visokih predstavnika i rigidne međunarodne zapadne zajednice koji su htjeli da Srbe sabiju u jednu priču o nekakvom jednom narodu, jednom jeziku i jednom pismu, protiv čega se borio i narodni tribun Petar Kočić.

On je naglasio da Srbija i Republika Srpska bez oklivanja pokazuju svoju saradnju na najbolji mogući način.

– Srbija je u posljednje dvije godine dala Republici Srpskoj bespovratno 32 miliona evra za različite infrastrukture projekte širom Srpske – podsjetio je Dodik i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ovu pomoć.

Dodik je napomenuo da u Republici Srpskoj i u opštinama u Federaciji BiH, koje su većinski naseljene srpskim stanovništvom, Srbija gradi bar po jedan objekat, što je Vučićeva želja da Srbija na taj način bude prisutna i na ovim prostorima.

Govoreći o obilježavanju 54. Kočićevog zbora, Dodik je rekao da su ovo dani u kojima se Srbi okupljaju da bi obilježili osnovne ideje slobode, što je ključna riječ srpske istorije.

– U potpunosti shvatam Kočića tek sada kada sam otišao u Sarajevo ovih deset mjeseci i koliko je aktuelno i danas njegovo poimanje i prikaz položaja koji se ničim nije suštinski promijenio osim što su sada neke druge ličnosti na istorijskoj sceni – rekao je Dodik.

On je dodao da ga to vodi ka tome da ponovo pročita sva Kočićeva djela i da uvijek dolazi na Zmijanje sa uvjerenjem da svi ljudi tu dolaze zbog sabornosti srpskog naroda, ali i mira i slobode koji su ključni.

Dodik je ponovio da su Srbi davno naučili da samo gdje imaju svoju državu imaju i slobodu, a ako nemaju državu onda im se desi Јasenovac ili etničko čišćenje koje se desilo u Hrvatskoj i značajnom dijelu Federacije BiH.

On je napomenuo da su Srbi u Hrvatskoj danas izloženi maltretiranju i diskriminaciji, koja je sistematska i zadojena u namjeri da se i ono malo Srba što ih je ostalo etnički očisti, te ukazao da se to nedavno moglo vidjeti i u Kninu.

– Zato se mi ovdje na Manjači moramo okupljati i ovo Kočićevo zborovanje je poruka svim našim ljudima da nismo odustali od okupljanja – rekao je Dodik.

SRNA/RTRS