Performansom “Poruke mira” koje su organizovali aktivisti prijedorskog Udruženja žena “Nada”, sa četrdesetak mladih iz njihovog dnevnog centra, završeno je ovogodišnje Prijedorsko ljeto kulture.
Neke od poruka sa transparenata koje su mladi nosili tokom performansa koji je sinoć održan na Trgu majora Zorana Karlice bili su “Mir u našoj duši, mir u cijelom svijetu”, “Širimo ljubav, ne mržnju”, “Mladi su snaga, mi smo vaša budućnost”, “Učite svoju djecu da vole”…

Viktorija Marković iz Prijedora rekla je da djeca ne treba da mrze, zbog čega su se okupili u centru grada da svojim vršnjacima, ali i odraslima, upute poruke tolerancije.

Ovu aktivnost mladih Prijedorčana podržali su i njihovi vršnjaci iz Sanskog Mosta.

Ajla Zukić iz Sanskog Mosta poručila je da su došli da podrže vršnjake iz Dnevnog centra za djecu i omladinu “Nada” i da prenesu poruke mira građanima.

“Najbitnije je da u svijetu ne bude rata, rasizma i netrpeljivosti, da svi poštujemo jedni druge, jer ljubav dolazi s poštovanjem”, rekla je Zukićeva.

Druženje mladih iz dva grada kroz aktivnosti Udruženja “Nada” traje već duže vrijeme.

Predsjednik Udruženja “Nada” Rada Karajica kaže da su organizovali zajedničke izlete, radionice i druženja.

Ovim performansom završeno je “Prijedorsko ljeto kulture 2019” koje je počelo 30. maja smotrom folklora kulturno-umjetničkih društava.

Manifestaciju su tokom višemjesečnog trajanja činila 42 programa iz pozorišne, likovne, književne, horske, filmske, muzičke, lutkarske, etnološke i folklorne oblasti, uz više stotina učesnika.

Foto: prijedorgrad.org