Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas da neće biti obilježavanja 24 godine od takozvanog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, manifestacije koja je ranije najavljena iz HDZ-a BiH.

Čavara smatra da je riječ o “isprovociranom sukobu” i spinovima određenih interesnih grupa.

– To tvrdi neko ko je proširio priču i mediji, možda ovi probosanski – rekao je Čavara.

Na zvaničnoj stranici HDZ-a BiH navodi se da je početkom jula na 10. izbornoj Skupštini Kantonalnog odbora HDZ BiH Livanjskog kantona usvojena inicijativa za obilježavanje “24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”.

Na Skupštini je zaključeno da se “uputi poziv Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora, Glavnom vijeću HNS-a, Odjeljenju za borce HVO-a i Domovinskog rata HNS-a, Koordinaciji udruženja proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Livanjskom kantona, Skupštini i Vladi Livanjskog kantona da organizuju i provedu sve radnje za dostojanstveno obilježavanje 24. godišnjice oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”.

Kantonalni odbor zadužuje se za provođenje takve inicijative kojom bi se “naglasilo hrvatsko zajedništvo i zajednički se prisjetili svih poginulih boraca koji su položili svoje živote za oslobođenje navedenih opština u Livanjskom kantonu u vojnim akcijama `Ljeto 95` i `Maestral`”.

– Prijedlog je da se godišnjica održi uz vojne počasti i prisustvo svih visokih zvaničnika u Bosanskom Grahovu 28. jula, Glamoču 29. jula i Drvaru 13. septembra kao centralni skup – navedeno je na sajtu HDZ-a BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije Srni da namjeru HDZ-a Livanjskog kantona da 13. septembra slavi navodno oslobođenje Drvara smatra neprihvatljivom i potpuno nepotrebnom provokacijom, koja može samo narušiti međunacionalne odnose u tom kantonu, ali i na ukupnom prostoru BiH.

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pozvao je stanovnike Drvara, Grahova, Glamoča i Petrovca da 13. i 14. septembra obustave saobraćaj prema Livnu i Bihaću zbog pokušaja HDZ-a Livanjskog kantona da proslave takozvani dan oslobođenja Drvara i namjere Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje.

SRNA/RTRS