U selu Donje Sokolovo kod Ključa u Unsko-sanskom kantonu, Srbi povratnici žive bez struje i puteva. Iako žive teško, u uslovima nedostojnim čovjeka, na veliki pravoslavni praznik Uspenje Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu, Srbi iz ovog kraja okupljaju se oko svetinje, koja im je jedina nada za opstanak.

Težak i nedostojan – tako mještani Sokolova opisuju život u ovom selu gdje je prije ratnih dejstava bilo 220 domaćinstava. Danas, manje ih je od 20. Uprkos životnim nedaćama, na vjekovno ognjište, vratio se Radomir Đukanović.

– Struja je ovdje  došla `70 -tih godina prošlog vijeka, a sad je nema i nije prilika da će uopšte više ikad biti. Put ne održava niko, obraćali smo se više puta, ali ništa – kaže Đukanović.

U opustošeno srpsko selo, nakon ratnih devedesetih, vratio se Svetozar Kljajić. Kaže da se od tada ništa nije promijenilo. Tvrdi – u ovom selu vrijeme kao da je stalo, a narod je zaboravljen od kantonalnih vlasti.

– Od 1999. do danas struje nema u kući, žalio sam se šta puta tamo u Ključu i u opštini, ali nikakvog odgovora dobio nisam – kaže Kljajić.

Služenjem liturgije, obilježena je slava crkve Uspenja Presvete Bogorodice koja je na prostoru Manjače sagrađena u 16. vijeku. Svetinja je značajna za povratnike, ali i one koji su zauvijek napustili rodno selo.

– Ovdje sam rođen, ovdje sam kršten i ja i sva moja porodica. Ovo je jedini nadaleko pravoslavni hram koji nema struju. Ne samo hram, nažalost, nego i povratnici ljudi koji žive ovdje bez struje, nemaju puteve… užasno – riječi su Milorada Vasiljevića, kuma hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Protojerej Neven Marinković ističe da treba pronaći snagu da se život nastavi.

– Zaista je ovdje Bog prisutan i da nije Božije prisutnosti ovdje, da nije sile Božije koja nas uvijek iznova okuplja i daje snagu da ono što je u raznim istorijskim dešavanjima porušeno, mi ne bismo sigurno obnavljali mjesta gdje pravoslavni žive – kaže protojerej Marinković.

Iako je linija razgraničenja između Gornjeg Sokolova u Srpskoj, i Donjeg u Federaciji vidljiva i po uslovima života, Srbe dva entiteta mnogo toga spaja. Vjera, sloga i želja za boljim sutra jači su od svakog, istorijom zapisanog, razaranja.

RTRS