САРАЈЕВО, 19. ЈУНА /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик након сједнице Предсједништва БиХ.

Izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da su svi koji su zagovarali disoluciju BiH ili u Hagu, ili pod zemljom, klasična je prijetnja, stav je predstavnika institucija Republike Srpske. Poručuju da je krajnje vrijeme da se Komšić i njegovi istomišljenici odreknu politike prijetnji i uslovljavanja. Da uslovljavanje pri formiranju novog Savjeta ministara nije prihvatljivo, poručili su i predstavnici Evropske unije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kaže da je odlično razumio Komšićevu izjavu i pita kako je moguće da struktura kojoj pripada i Kancelarija visokog predstavnika, te riječi nije protumačila kao prijetnju.

Mnogi su, kaže Dodik, pogrešno protumačili najavu zalaganja za veću samostalnost Republike Srpske zbog koje je Komšić i uputio prijetnju.

– Naši potezi neće biti mimo Ustava, nego ćemo afirmisati ustavni poredak kako tamo piše, a ne kako je neko nasiljem napravio i sada, kroz histerične izjave poput Komšićeve, pokušava da očuva ono što je oteto – kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović Komšićevu izjavu naziva morbidnom političkom platformom. Njegova prijetnja je, kaže, nabolji dokaz da Komšić ne uvažava dejtonske principe BiH. Poručuje da je krajnje vrijeme da političko Sarajevo prekine ucjenjivati Republiku Srpsku i prijetiti njenim predstavnicima.

– Izvinite, kakva je to politika, kakva priča o suživotu, kakav je to format političara koji to može da kaže? Uostalom, kakav odnos ima prema Republici Srpskoj, a navodno, hoće sa nama da živi u istoj državi? – pita Cvijanovićeva.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske kaže da ponašanje političkog Sarajeva potvrđuje da Srpska može dalje bez BiH.

– Ovo što nam rade iz Sarajeva možda je i dobro da nas malo osvijeste i da mi planiramo svoj život i bez te BiH. Nama ta BiH treba kao država koliko je njihov interes da se mi nađemo tu – kaže Višković.

Komšićevu politiku ucjenjivanja u procesu formiranja Savjeta ministara, indirektno je osudio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars Gunar Vigemark. Vigemark je izjavio da ne vjeruje u princip preduslova za formiranja vlasti.

– Mislimo da se pitanje NATO-a preuveličava. Podnošenje Godišnjeg nacionalnog plana je tehnička stvar. Razgovarali smo o tome i sa kolegama u NATO-u i oni se slažu – navodi Vigemark.

Komšićevu politiku neodgovornom je nazvao i predsjenik Socijalističke partije Petar Đokić. U stavovima hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH vidi najveći uzrok velike krize u koju je BiH dospjela.

RTRS