Sekretar Skupštine grada Banjaluka Igor Šukalo izjavio je danas da postoji opravdana sumnja u vjerodostojnost dvije peticije koje su juče predali predstavnici PDP-a.

Šukalo je novinarima u Banjaluci izjavio da su predstavnici PDP-a juče predali peticije sa 6.000 potpisa građana, ali da je uvidom u dostavljenu dokumentaciju utvrđena sumnja u vjerodostojnost peticije.

On je precizirao da je sporan datum koji je naveden kao dan kada su prikupljani potpisi građana čije je unošenje, po Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi, obavezno upravo kako bi bile izbjegnute eventualne zloupotrebe.

– U dostavljenim obrascima navedeno je da je peticija organizovana 26. avgusta. Mi nemamo informaciju da su potpisi prikupljani 26. avgusta, a pogotovo ne u tolikom broju, zbog čega se opravdano sumnja da je peticija organizovana nekog drugog datuma. Utvrđeno je da je, naknadno, hemijskom olovkom upisan ovaj datum – rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, to predstavlja grubo kršenje Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, ali i prava ljudi koji su se potpisivali pod peticiju.

– Mi nismo istražni organ i ne možemo provjeravati šta se desilo, ali nam je obaveza da utvrdimo istinitost dostavljene dokumentacije. U svakom slučaju, u naredenim danima obratićemo se i nadležnim organima koji će utvrditi da li je peticija organizovana 26. avgusta ili je, kako se sumnja, neko naknadno to dopisivao, što je sigurno velika obmana građana – rekao je Šukalo.

Pozivajući se na upućene izvore, portal “Banjaluka24.net” juče je objavio da se sumnja da je peticija PDP-a falsifikovana i da bi, ukoliko se te sumnje ispostave tačnim, organizatori peticije mogli biti prijavljeni MUP-u zbog sumnje u falsifikovanje isprava.

Prema pisanju ovog portala, sumnja se da je datum na peticiji falsifikovan kako bi organizatori prikrili to što prethodno nisu ispunili sve zakonske preduslove za organizovanje peticije, nego su to naknadano učinili.

Peticiju su juče predali poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković i Јelena Trivić iz PDP-a i Nebojša Vukanović iz SDS-a, a saopšteno je da je predano 6.000 potpisa koji su podržali zahtjev PDP-a da se omoguće okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine i da se riješi afera “Piralen”.

SRNA/RTRS