Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas da će ova politička partija u narednom periodu obavijestiti evropske državnike, parlamentarce, ministre i predsjednike političkih partija o kršenju demokratskih načela izborne volje u BiH, s ciljem zaštite interesa Republike Srpske.

– Našim koalicionim partnerima i institucijama Republike Srpske predložićemo povećan međunarodni angažman, jer želimo da svi budu informisani o onome što se događa u BiH. Želimo da slika o Republici Srpskoj bude vjerodostojna – rekao je Stevandić novinarima.

On je podsjetio da 5. septembra ističe rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH i, ukoliko ne bude realizovan, BiH će biti u dubokoj krizi, a odgovornost će snositi lider SDA Bakir Izetbegović.

Stevandić tvrdi da ministri iz Republike Srpske u Savjetu ministara u tehničkom mandatu imaju najgore rezultate rada, što je posljedica neformiranja novog saziva Savjeta ministara.

– Predstavnici takozvanog Saveza za promjene dobro su se pobrinuli, zbog straha da će ostati bez funkcija na nivou BiH, da dodatno pojačaju sukobe sa rukovodstvom Republike Srpske i u sve ovo uvedu priču o NATO. Ovo je neviđeno licemjerstvo i najveća je podvala Srpskoj – rekao je Stevandić. On je ocijenio da je saradnja Srpske sa NATO odlična i da ne treba da bude opterećena različitim sukobima.

Stevandić je istakao da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović povećao uvoz inostrane hrane sa 60 na 92 odsto, što je podilaženje uvozničkom lobiju, a opstruisao je i otvaranje mosta “Bratoljub”.

– Kada je riječ o ministru bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Draganu Mektiću, evidento je da je u njegovom mandatu esklarala migrantska kriza i pogoršana bezbjednosna situacija u BiH. Ministar inostranih poslova BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak nije vrijedan pomena, jer je mimo zakona zapošljavao, imao ogrome troškve putovanja, a njegov jedini rezultat rada je stalni napad na (srpskog člana Predsjedništva BiH) Milorada Dodika i rukovodstvo Srpske – kaže Stevandić.

On je naglasio da predsjednik PDP Branislav Borenović ima iste političke opcije sa strankama iz Federacije BiH, kao i sa predsjedavajući Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Izetbegovićem, jer je izjavio da bi uputio u proceduru Godišnji nacionalni program za NATO.

– Zahtjev za aktiviranje članstva u NATO isključuje Rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske za koju PDP i SDS nisu glasali. Pokušavaju da pridobiju podršku NATO partnera u privatnom obračunu sa Dodikom – rekao je Stevandić.

SRNA/Srpskainfo