Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da svaki rukovodilac po zakonu ima pravo da naredi provjeru diploma za svoje zaposlene.

On je napomenuo da se u javnosti u vezi sa tim diplomama podigla “malo veća prašina”.

– Iskoristio sam svoje zakonsko pravo i zatražio informaciju o tome, a rok za dostavljanje diploma bio je juče – rekao je Višković novinarima.

On kaže da je dobio informacije u elektronskoj formi i da ih još nije sve pregledao jer je riječ o hiljadama zaposlenih u institucijama, pa i onih u nadležnosti nekih ministarstava.

– Sve će biti pregledano i vidjećemo da li ima spekulacija u smislu nelegalno stečenih diploma. Da li će i koliko tih diploma na kraju biti „sumnjivo“ ili neće, potrebno je sačekati da bude sve pregledano – naveo je Višković i ponovio da je riječ o nekoliko hiljada diploma.

Komentarišući to što se u medijima pojavilo interesovanje i za njegovu diplomu, Višković je rekao da je osnovno znanje stekao na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu, gdje je ostao kao asistent isključivo zahvaljujući fakultetu, a ne uticajnim roditeljima ili vezi.

On je napomenuo da je diplome magistra i doktora nauka stekao na državnim fakultetima i da je spreman dati diplome na uvid.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zatražio je juče da sve javne institucije i ustanove u Srpskoj dostave informacije o diplomama zaposlenih.

Demos daje prijedlog za ministra trgovine i turizma

Višković je rekao da mjesto ministra trgovine i turizma pripada Demosu i da će ta stranka dati svoj prijedlog nakon ostavke Dragice Kovač na ovu funkciju.

– To mjesto, prema trenutnom rasporedu u Vladi, pripada hrvatskom narodu da se ispuni kvota osam-pet-tri. U suštini, to je mjesto Demosa. Oni će dati svoj prijedlog – rekao je Višković.

On je potvrdio da je Kovačeva razgovarala sa njim u nekoliko navrata, te da je ostavku podnijela zbog porodičnih razloga jer nije mogla da se adaptira na život u Banjaluci bez porodice.

– To joj je teško padalo i na kraju je tražila da podnese ostavku”, dodao je Višković.

SRNA/Srpskainfo