Dušan Kovačević je dobitnik nagrade za životno djelo “Književni vijenac Kozare”, saopštio je danas žiri 47. Književnih susreta na Kozari na sjednici Organizacionog odbora.

U obrazloženju jednoglasne odluke žirija, u kojem su predsjedavajući Matija Bećković i članovi Goran Maksimović i Andreja Marić, navedeno je da je riječ o jednom o najvećih pisaca srpske književnosti koji je u posljednjih 50 godina stvorio čitav jedan vijenac veoma važnih komedija.

Maksimović je rekao da Kovačević kroz svoja djela razobličava vrline i mane srpskog naroda.

– Od Maratonaca do Larija Tomsona, Balkanskog špijuna ili Profesionalca imamo pisca koji, služeći se grotesknom komikom ili crnohumornim smijehom, ponire u najdublje slojeve integriteta srpskog naroda i razobličava njegove vrline i mane – rekao je Maksimović novinarima u Prijedoru.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što je žiri uspješno završio svoj posao, ističući da je Dušan Kovačević jedan od bardova srpske književnosti i intelektualac “par ekselans” u savremenom dobu koji je ostavio velike tragove krajem 20. i početkom 21. vijeka.

– Književni susreti na Kozari biće ponosni što će on dobiti nagradu i kao laureat učestvovati u događajima ovogodišnjih susreta u Prijedoru – dodao je Đaković.

Član Organizacionog odbora i urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari Mladenko Sadžak rekao je da je za ovu godinu planirano pet izdanja i to akademika Ljubomira Simovića, Milosava Tešića i Matije Bećkovića, te Dragana Kolundžije i Ljubivoja Ršumovića.

– Ti pisci su se pojavila negdje u isto vrijeme i generacijski čine jedan krug, premda su svi različiti. Knjige sadrže svoje specifičnosti, imaju stalne rubrike o životu i djelu, izbor iz poezije i o Književnim susretima na Kozari, kako su se oni dešavali pojedinih godina – naveo je Sadžak.

Sadžak je naglasio da ove knjige nastoje da prate kulturna dešavanja u Prijedoru i na Susretima, najavljujući da će, ako budu prihvaćene, edicija, vjerovatno, biti nastavljena.

– Ispred nas je još čitav niz pisaca koji zavređuju da budu objavljeni, kao što su Vasko Popa, Danilo Kiš, Miško Kranjec, Stevan Raičković. Riječ je o 30-40 autora koji bi svakako trebalo da imaju svoju knjigu. Za same autore predstavljaju velike izbore, i, kako je jedan od njih rekao, to je ustvari testamentarna knjiga – istakao je Sadžak.

Program 47. Književnih susreta na Kozari počeo je druženjem pjesnika sa prijedorskim osnovcima na prvi dan škole u ponedjeljak, 2. septembra.

Centralni događaji, svečano otvaranje, poetski čas i veče laureata biće održani 20. i 21. septembra.

SRNA/RTRS