Višegodišnje vapaje poslodavaca da im se sa grbače skine i posljednji dio tereta porodiljskog bolovanja za radnice koje su zaposlene kod njih, napokon su čuli oni koji su trebali da čuju.

Naime, već od sljedeće godine, cjelokupan ovaj trošak biće prebačen na državu, što su, logično, vlasnici preduzeća u Srpskoj dočekali kao ozebo sunce.

A zube su istupili pričajući da su im upravo porodiljska bolovanja jedna od najvećih kostiju zapelih u grlu koja će, kako su upozoravali, mnoge od njih na kraju i ugušiti, samo je pitanje vremena.

E da ne bi, ne daj bože, došlo do toga, Vlada je prelomila da u cjelosti preuzima sav trošak naknada za vrijeme porodiljskog, što će, nakon mnogo godina, staviti tačku na ovu priču.

Neko će reći – dobro su se i sjetili, ali  u ovakvim situacima adekvatnija je ona izreka „bolje ikad, nego nikad“.

U svakom slučaju, država je poslodavce riješila velike finansijske muke, a sad ostaje da se vidi da li će i ko, osim njih samih, imati koristi od ovog poteza.

Tačnije, da li će ono što im ostane, kad ne budu plaćali bolovanja iz svog džepa, slagati u slamaricu ili će vajde od toga imati i radnici. Jer, ovde nije riječ o beznačajnim iznosima, što su više puta priznali i poslodavci, objasnivši da bi sa tim parama mogli svašta nešto da učine.

Naravno da se i radnici nadaju svom dijelu kolača, makar i kojom njegovom mrvicom, jer  većina njih u realnom sektoru zarađuje taman toliko da preživi.

Euforični zbog pomenutog rasterećenja, poslodavci već sada obećavaju da će sunce obasjati i njihove zaposlene. Naglašavaju da ne bi bio red da sve ono što uštede na porodiljskim bolovanjima, odnesu svojim kućama, uz objašnjenje da poslovanje njihovih preduzeća u dobroj mjeri zavisi i od toga koliko su oni koji rade za njih zadovoljni.

Međutim, nadu radnika u neko bolje sutra, ipak, nadjačava strah da će i ovaj put sve  ostati na onoj staroj „obećanje, ludom radovanje“. A ne bi bilo prvi put…

Srpskainfo