Izgleda da glavne odluke na FTV2 donosi tzv. „Samostalni sindikat“, odnosno lektori ove kuće, a program uređuju agencija Fena i Anadolija. To se najbolje vidjelo po vijesti koja je objavljena povodom 830. godišnjice pojave prvog originalnog srpskog slova.

Neko bi morao da snosi odgovornost, za objavu naučne neistine o tome da je Povelja Bana Kulina, dvjesto godina prije Kosovske bitke, pisana na nekom izmišljenom „bosanskom jeziku“ i to od strane „bogumila“ Kulina. Već smo o tome pisali više puta, kako o tragikomičnom prisvajanju i prekrajanju istorije, tako i o tzv. BHT.

U ovoj budžetskoj ustanovi sindikat zahtjeva smjene iz šovinističkih pobuda, a lektori sebi uzimaju za pravo da ispravljaju novinarima u tekstu Kosovo i Metohija u Kosovo (bez zvjezdice), bez obzira što je za tzv. suverenu i nedjeljivu BiH, Kosovo i Metohija isti takav dio Srbije. Takođe u vijestima o Jasenovcu i Jadovnu, lektori samovoljno izbacuju odrednicu „genocid“, da bi se zaobišla urednička odgovornost.

Vijest koja slijedi objavljena na BHT, u Grčkoj ne bi mogla proći bez oštre reakcije. Još i više djelovanja, koje je na kraju dovelo do primoravanja da bivša jugoslovenska republika Makedonija promijeni zastavu, grb, a na kraju i ime u Sjeverna Makedonija. Mora se znati šta je čija tradicija. Koliko je Sarajevska čaršija okrenuta čuvanju ćirilice, najbolje govori sam BHRT, jer ako otvorite neku vijest na latinici i pokušate kliknuti na „ćirilica“, vratiće vas na početnu stranu.

ZATO HAJDEMO IZ POČETKA: POVELJA KULINA BANA JE SRPSKI JEZIČKI SPOMENIK. I TAČKA!

Ukoliko nađete ovu lažnu vijest na azbuci, naći ćete i plastičan primjer kako se pismo koje danas tretiraju izrazito neprijateljski, čuva u terminu „Colegium artisticum“ iz originalnog teksta im, odnosno da kad se već povelji desi da padne na „ćirilični dan “ na BHRT, potpis reportaže bude „Značajan dan u historiji“.

U Srpskoj su na prvom mjestu trebali reagovati Ministarstvo prosvjete i kulture, ANURS, Udruženje književnika Udruženje članova Matice Srpske u Republici Srpskoj i druge ustanove sa portfeljem za ova pitanja.

Izostajanje reakcije u ovom smislu, sramota je za sve kulturne radnike, studente i učenike, ali još ima vremena da se političkim polugama na BHRT uspostavi red i podsjeti ih se ko im daje porez za plate zaposlenih. Srpski kadrovi treba da prestanu dopuštati da ovakvi skandali prođu nekažnjeno. Ako se najavljuje povlačenje iz UIO, odnosno sistema PDV, onda bi se i iz BHRT moglo povući šta je srpsko. Ili barem ručnu.

Neko mora snositi odgovornost za ovakav tekst objavljen u ime uređivačke politike koja poštuje sva tri konstitutivna naroda (objavljujemo u cilju svjesnosti):

DIREKTAN PRENOS FARAONOVOG GOVORA, SA PIRAMIDA U VISOKOM

Danas se obilježava 830. godišnjica Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, te je ovo najstariji sačuvani dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana, napisana 29. augusta 1189. je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku.

To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Ujedno, potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

Izložbom “Srednjovjekovna Bosna” u sarajevskoj galeriji Colegium artisticum i susretom historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta, koji će biti održani 29. augusta i 6. septembra, Međunarodni centar za mir obilježit će 830 godina postojanja Povelje Kulina bana.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i art direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić objavio je poziv građanima BiH, posebno bosanskohercegovačkoj dijaspori i međunarodnim predstavništvima da 29. august obilježe dostojanstveno, jer se radi o jedinstvenom svjedočanstvu o mudrosti države i državnika srednjovjekovne Bosne.

“Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban”, istakao je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.

Izvor: BHRT/Anadolija/Fena

Frontal.rs