Zoran Milanović je zgrožen. Bivši hrvatski premijer pominje “terorizam” i “kulturu nasilja” u svojoj zemlji. Milanović, socijaldemokrata u opoziciji i kandidat za predsjednika kritikuje napade na pripadnike srpske manjine, koji su učestali u posljednje vrijeme, piše švajcarski list Tages-Ancajger o situaciji u Hrvatskoj.

Nedavno su maskirani muškarci napali nekoliko Srba koji su u restoranu u jadranskom zaleđu gledali fudbalsku utakmicu srpskog prvaka Crvene zvezde protiv Jang bojsa u Bernu. Među žrtvama su bili žene i djeca. Prošlog vikenda, nepoznata lica gađala su kamenjem kuće srpskih povratnika.

Srpski ugostitelj je bio žrtva uvreda i prijetnji, navodno zato što u svom restoranu ne pušta pjesme Marka Perkovća Tompsona, čija muzika otkriva njegov ekstremno desničarski način razmišljanja. Švajcarske vlasti su proteklih godina više puta zabranjivale njegove nastupe, a 2009. savezna policija zabranila mu je ulazak u zemlju.

Milanović, koji je 2013. odveo Hrvatsku u EU, prije svega osuđuje predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović zbog ćutanja posle najnovijih napada. Konzervativna političarka je izjavila za HRT da naprosto nije komentator dnevne politike i da ne želi još više da produbljuje društvene podjele.

“Puki nacionalni ponos”

Grabar-Kitarović planira da bude reizabrana u decembru i zbog toga se ulaguje nacionalistima i upravo tako stvara podjele u narodu. Između ostalog tvrdi da su Tompsonove pjesme “čist nacionali ponos”. Kako je izjavila na proslavi godišnjice vojne ofanzive u Krajini, ona bi u avgustu 1995. “najradije sama uzela pušku u ruke i otišla na ratište” kako bi oblasti koje su zauzeli Srbi stavila pod hrvatsku kontrolu.

Operacija “Oluja” prouzrokovala je masovno bjekstvo oko 200.000 Srba u BiH i Srbiju, više desetina ljudi je ubijeno ili masakrirano. Udio srpskog stanovništva pao je sa 12 na četiri odsto. Danas u Hrvatskoj živi svega 190.000 Srba.

Foto: Tihomir Janjiček/Facebook

Srpski poslanik u hrvatskom parlamentu Milorad Pupovac govori o atmosferi mržnje, huškanju i uvredama. Nacionalisti svaki čas prolaze ulicama urlajući ustašku parolu “Za dom spremni”, kaže Pupovac.

Bujanje nacionalizma

Nezavisna država hrvatska (NDH), koju je osnovao ustaški fašistički pokret pod Hitlerovom i Musolinijevom zaštitom, bila je pakao na zemlji za Jevreje, Srbe i hrvatske komuniste. Samo u koncentracionom logoru Jasenovac ubijeno je oko 80.000 ljudi. U filmu reditelja hrvatske propagande broj žrtava je smanjen, a koncentracioni logor opisan kao radni logor, navodi Tages-Ancajger.

Poslanik Pupovac je nedavno u izjavio da Hrvatska destabilizuje region, podstiče netoleranciju i rehabilituje ustaški režim. Premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) odbacio je optužbe kao “krajnje neprimjerene i neprihvatljive”, a predsjednica Grabar Kitarović ih je okarakterisala kao “besramne i neodgovorne” i istakla da su ratni veterani zahtijevali pokretanje istrage protiv Pupovca zato što je povrijedio čast države. Zagrebački filozof Žarko Puhovski smatra da napadi na vodećeg političara sprske manjine u Hrvatskoj imaju za cilj da skrenu pažnju sa incidenata protiv Srba.

Bujanje nacionalizma izaziva strahovanja mnogih Srba. U junu je u blizini Rijeke nasmrt prebijen srpski lokalni političar, a počinilac je navodno ratni zločinac. Početkom godine, huligani u Splitu napali su srpskog vaterpolistu gvozdenim šipkama. Jedva se spasao tako što je skočio u more. U ljeto su hrvatski mediji izveštavali o napadima na srpske sezonske radnike na jadranskoj obali.

Foto: Youtube/IvanPernarTV/screenshot

EU ćuti

Katolička crkva u svemu tome igra ulogu, koja joj nije na čast: propagira revanšističku sliku istorije, sveštenici drže mise za ustaškog vođu Antu Pavelića i druge masovne ubice, koji su širili strah i trepet u Drugom svjetskom ratu, profašistički nastrojeni publicisti promovišu svoja djela u crkvama.

U trenutku kada je pokrenut talas nasilja, začuđuje ćutanje visokorangiranih političara EU. Izabrana predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen okarakterisala je Hrvatsku prilikom posjete Zagrebu krajem jula kao “uzor mnogim zemljama” i “primjer uspješne zemlje”, prenosi Blic.

– Na vašoj sam strani – rekla je Fon der Lajen hrvatskim domaćinima.

Republika na Jadranskom moru, koja u mnogim evropskim zemljama uživa ugled turističkog raja, prvog januara 2020. prvi put preuzima predsjedavajućeg EU. Vlada planira ulazak u šengensku zonu i uvođenje evra. Država od četiri miliona stanovnika osjeća posljedice masovnog odlaska visoko obrazovanih ljudi. Prošle godine, napustilo ju je njih 40.000.

Srpskainfo