U zarobljeništvu se nalazi i do 500 državljana BiH koji se sumnjiče da su se u Siriji borili za terorističku organizaciju Islamska država, iako su podaci pojedinih bezbjednosnih agencija govorili da je riječ o 300, piše današnji Dnevni avaz.

Razlog je u tome što institucije BiH, koje još nisu utvrdile ni šta će da preduzmu sa zarobljenim državljanima, uopšte nisu računale na građane koje su u Siriju i Irak otišli iz drugih država Evrope, a ne samo BiH.

BiH očigledno nije računala na stotine koji su iz Austrije, Belgije, Švedske, Švajcarske i drugih evropskih zemalja otišli u Siriju, a imaju državljanstvo BiH, piše list.

Oni se tretiraju kao državljani BiH, što su utvrdile i strane agencije, i zbog toga moraju da budu izručeni BiH, bez obzira na to odakle su otišli na sirijsko ratište.

U zarobljeništvu je i na stotine žena i djece, a za supruge ISIL-ovaca, među kojima su i brojne udovice, utvrđuje se njihova uloga u sukobima.

Totalna je nepoznanica kada će državljani BiH biti deportovani, a za sada je to jedino urađeno u slučaju Ibre Ćufurovića iz Velike Kladuše.

Operativno tijelo Savjeta ministara u tehničkom mandatu, koje nikada nije utvrdilo ni koje su mu nadležnosti, prema izvorima lista, za sada nema jasan plan gdje i kako ova lica smjestiti nakon deportacije.

Avaz