Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić upozorio je da je opasno za budućnost ako se podudara viđenje BiH pripadnika odreda “El mudžahid”, koji su se borili na strani Bošnjaka, i sadašnje političke strukture u Sarajevu.

Ocijenivši da u BiH postoji koncept šerijatske države u kojoj se brišu demokratski proncipi i moć se koncentriše u jednom čovjeku i partiji, Špirić je za N1 objasnio da se koalicija oko SDA formirala na savazu protiv političkih predstavnika Srba i Hrvata te da se metodama ucjena sprečava formiranje vlasti i napretka BiH.

– Naravno da jedinica odreda “El mudžahid” nije ratovala za Bošnjake da bi podrazumijevala učešće Srba i Hrvata u vlasti. Valjda su oni tada vidjeli neku drugu državu. Samo je pitanje da li se njihovo viđenje podudarilo sa sadašnjim političkim strukturama. Ako jeste mi smo u većem problemu nego što se misli. Ako nisu neka kažu da nisu – rekao je Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a.

Na pitanje zašto šerijatsku državu i mudžahedine pominje u aktuelnom trenutku, Špirić je rekao da hoće da otvoreno govori o “našoj zemljii ako je naša”, dok je za Sarajevo rekao da ga on doživljava svojim, ali ne i Sarajevo njega.

Špirić je naglasio da je izuzetno loš položaj Srba u Federaciji BiH i da ih skoro i nema u ovom entitetu.

– Već imate šale i viceve na račun Srba pa kažu da je LGBT zajednica u boljem položaju od Srba u Grahovu i Drvaru – dodao je Špirić i podsjetio da 25 godina od Dejtona nije popunjen klub Srba u Domu naroda federalnog Parlamenta.

– U Republici Srpskoj Hrvati i Bošnjaci imaju sva prava zagarantovana Ustavom i popunjeni su njihovi klubovi naroda – rekao je Špirić.

On je dodao da ne postoji iskrena želja da se formira vlast na niovu BiH jer je koalicija okupljena oko SDA formirana kao savez protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika i lidera HDZ-a Dragana Čovića.

– Ako je stvoren savez protiv pobjednika u Republici Srpskoj i kod hrvatskog naroda, ja naprosto ne vidim rješenja. Valjda je logično da se formira savez koji će da sarađuje, rješava probleme i traži kompromis, ali se u Sarajevu to ne želi – izjavio je Špirić.

On smatra da je problem što se s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom ne razgovara nego se želi prikazati da je poraz Dodika uspjeh za BiH.

Špirić je naglasio da je SNSD ušao u stranačke razgovore bez bilo kakvog uslovljavanja i da je vlast mogla biti formirana još u januaru.

Govoreći o ANP-u, Špirić je ocijenio da je neljudski da se ultimatum o usvajanju tog plana postavlja vlasti koja još nije izabrana, a da postojeća vlast ne želi da se taj isti problem riješi i ostaje u vlasti.

– U izjavi koju su potpisali stranački lideri piše da će se poštivati zakon i Ustav, ali nigdje ne piše da će neko nekome izdiktirati kako mora pisati u nekom dokumentu – istakao je Špirić.

On je zaključio da je legitimno pravo Narodne skupštine Republike Srpske da raspravlja o implementaciji izbornih rezultata te da je, prema njegovom mišljenju, sazrelo vrijeme da se narodni poslanici o tome izjasne.

Špirić je poručio da svi oni koji misle da će rješenje za BiH stići izvana nisu u pravu, jer je jedini uspjeh za BiH moguće postići unutrašnjim dogovorom.

SRNA/Srpskainfo