Demokratski narodni savez potpisao je koalicioni sporazum vladajućih partija u Republici Srpskoj, ali sada ima unutarstranačkih problema, jer postoje nesporazumi u vrhu partije oko kandidata za funkcije.

Kako tvrde izvori Srpskainfo, podjele su bile očigledne i na sjednici Kolegijuma DNS od prije nekoliko dana, na kojoj se, između ostalog, raspravljalo i o ovoj temi. Kolegijum, po Statutu, čine predsjednik stranke, njegov zamjenik, potpredsjednici i generalni sekretar stranke.

Naši sagovornici tvrde da je od 15-ak funkcija najviše zapelo oko dvije – kandidata DNS za direkore Agencije za osiguranje Srpske i „Željeznica RS“.

– Lider DNS Marko Pavić je predložio da direktor Agencije za osiguranje ponovo bude Slaven Dujaković, što je izazvalo negodovanje u stranci. Čak se priča da je pet narodnih poslanika DNS protiv imenovanja Dujakovića. Oni smatraju da bi direktor trebalo da bude neko drugi, poput potpredsjednika DNS i predsjednika Gradskog odbora Banjaluka Milana Radovića, imajući u vidu njegove kompetencije i lični spjeh na proteklim opštim izborima u BiH. Druga opcija je da Radović predloži nekog iz Banjaluke. Radović je bio rezigniran na kraju sjednice Kolegijumu. Nije se ni rukovao, samo je rekao “doviđenja” i otišao – tvrdi odlično obaviješten sagovornik.

Ništa manje bure nije bilo ni tokom rasprave o tome će ko biti novi direktor „Željeznica“. Saznajemo da je Pavić predložio da to bude neko iz Doboja, gdje je i sjedište tog javnog preduzeća, što je s nevjericom dočekano u odborima stranke u Banjaluci, Gradiški, Trebinju, Zvorniku, Bijeljini, pa čak i u Pavićevom Prijedoru, gdje misle da Doboj nije zaslužio da ima direktora.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Naši sagovornici tvrde da je Pavićev favorit za menadžera „Željeznica“ jedan od izvršnih direktora u „Elektrodoboju“. Kako se priča, radi se o Saši Đekiću, univerzitetskom profesoru iz Doboja, stručnjaku za elektroenergetiku sa zavidnom karijerom.

– Istovremeno, Pavić je takav potez povukao da bi izašao u susret Slavku Gligoriću, jednom od rijetkih preostalih funkcionera DNS iz Doboja, kako bi ga na taj način „smirio“ i zadržao u partiji, jer se odavno po Doboju priča da je Gligorić nezadovoljan i da bi mogao da napusti DNS – tvrde izvori Srpskainfo.

Milan Radović nije želio da razgovara na ovu temu uz obrazloženje da „nije on taj koji je o raspodjeli funkcija pregovarao s koalicionim partnerima“. Uputio nas je da se obratimo lideru stranke Marku Paviću i generalnom sekretaru Dragutinu Rodiću. Međutim, nijedan od njih juče nije odgovorio na pozive iz Srpskainfo, baš kao ni još neki članovi Predsjedništva DNS.

Foto: Siniša Pasalić/RAS Srbija

Milan Radović

Prema koalicionom sporazumu, SNSD ima 53,57 odsto učešća u vlasti, pa i u raspodjeli funkcija, DNS 14,29 procenata, SP 12,5, Demos 7,14, Ujedinjena Srpska 7,14, a NDP 5,36 odsto.

Najveća stranka SNSD rukovodiće i nekim od najvećih preduzeća i institucija u Republici Srpskoj, kao što su Elektroprivreda, Poreska uprava i Zavod za zapošljavanje.

Koalicionim sporazumom je predviđeno da DNS dobije direktorske pozicije u „Željeznicama“, „Putevima“, Agenciji za osiguranje, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida, Turističkoj organizaciji i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

DNS će imati direktore i u Zavodu za obrazovanje odraslih, Bolnici „Mladen Stojanović“ Prijedor, Bolnici za hroničnu psihijatriju Modriča, Operatoru sistema podsticanja, Poslovnoj zoni grada Banjaluka, Nacionalnom parku „Kozara“, Zaštitnom fondu i „Gas prometu“ Istočno Sarajevo.

Nešić vjerovatno ostaje u „Putevima“

U odnosu na ostale funkcije, mnogo manje bure u DNS ima oko kanidata za direktora „Puteva Republike Srpske“. Kako saznajemo, najizglednije šanse za ostanak na čelu tog javnog preduzeća ima aktuelni v.d. direktora Nenad Nešić.

On je jedan od potpredsjednika DNS, vodi odbor stranke u Sarajevsko-romanijskoj regiji, poslanik je u Parlamentarnoj skupštini BiH i važi za jednog od rijetkih funkcionera DNS koji je u dobrim odnosima sa vrhom SNSD.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nenad Nešić

Inače, međustranački odnosi dvije najveće partije u koaliciji narušeni su nakon što je Milorad Dodik optužio pojedince u DNS da su na izborima radili protiv koalicije, nazvao ih „mangupima“, a potom smijenio nekoliko kadrova DNS, navodno bez znanja i odobrenja Marka Pavića.

Naknadno je, tokom stranačkih razgovora, zaključeno da bi DNS-u trebalo vratiti neke pozicije, jer ih navodno ima manje nego što mu po sporazumu pripada.

Srpskainfo