Po prvi put tokom potrage naučnika za lijekom protiv starenja jedan eksperiment pokazuje da je takav proces moguć – devet muškaraca se, nakon biološkog tretmana, podmladilo godinu i po u odnosu na stvarne godina života!

Časopis “Nju sajentist” navodi da je tokom preliminarne studije devet muškaraca godinu dana uzimalo koktel lijekova koji bi trebalo da ponište starenje.

Riječ je o prvom kliničkom testiranju lijeka koji može obrnuti proces starenja, produžujući životni vijek.

Međutim, rezultati se još ne smatraju u potpunosti pouzdanim, jer studija nije uključivala kontrolnu grupu koja je uzimala placebo – lažni lijek.

Muškarci, u dobi od 51 do 65 godine, uzimali su tri do četiri puta sedmično ljudski hormon rasta (rhGH), a da bi provjerili efikasnost koktela lijekova naučnici su izmjerili njihovu biološku dob na početku i na kraju istraživanja.

Poznato je da ljudi imaju hronološku dob, ali i epigenetsku, odnosno biološku, koja pokazuje koliko brzo propadaju ljudske ćelije u organizmu u poređenju sa opštom populacijom.

Hronološka i biološka dob mogu se razlikovati, ali se smatra da epigenetska bolje predviđa očekivano trajanje života.

Naučnici su koristili četiri različite vrste određivanja epigenetske dobi, a sve su one pokazale da je biološka dob ispitanika bila 1,5 godina mlađa nego na početku liječenja.

Foto R. Ristić/RAS Srbija

Najnapredniji test biološke dobi pod nazivom “Grimejdž” (GrimAge) pokazuje da su ispitanici nakon testiranja bili dvije godine mlađi, što se održalo i šest mjeseci nakon prestanka uzimanja koktela lijekova.

Ovaj lijek određuje epigenetsku dob analizom hemijskih oznaka na DNK koje utiču na aktivnost ili neaktivnost gena.

Riječ je o “metilaciji” DNK, najviše proučavanoj epigenetskoj modifikaciji, odnosno o procesu pomoću kojeg se može predvidjeti ljudski životni vijek, ali i zdravstveno stanje.

Srpskainfo