Načelnik Policijske uprave /PU/ Prijedor Sretoja Vujanović pozvao je danas građane da prijave pronalaženje ili uočavanje minsko-eksplozivnih sredstava i nelegalnog oružja, kao i neodgovorna postupanja pojedinaca, te da i na taj način daju doprinos bezbjednosti.
Vujanović je na konferenciji za novinare o radu u proteklom mjesecu izdvojio događaj od 29. avgusta kada se na području Omarske dogodila eksplozija koju je izazvalo lice čiji su inicijali P.D. koje je usljed nestručnog i protivzakonitog rukovanja minsko-eksplozivnim sredstvima povrijeđeno i kasnije preminulo.

“Uviđajem na licu mjesta pronašli smo još određeni broj minsko-eksplozivnih sredstava koja su postavljena za zaštitu poljoprivrednih usjeva od divljači. Postavljena su bila na takvom mjestu gdje su mogla i ugroziti bezbjednost i drugih lica, prije svega vlasnika susjednih parcela, lovaca, izletnika ili drugih lica. Uz asistenciju tima Civilne zaštite bezbjedno su uklonjena”, rekao je Vujanović.

On je naglasio da policijski službenici u kontinuitetu rade na otkrivanju i oduzimanju minsko-eksplozivnih sredstava i oružja zaostalih iz proteklog rata, koji su predmet zloupotrebe od inkriminisanih lica.

“Za osam mjeseci 2019. godine nadležnom tužilaštvu protiv 23 lica poneseni su izvještaji zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija”, dodao je Vujanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u avgustu evidentirano 87 krivičnih djela ili za pet manje u odnosu na isti period prethodne godine.

“Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela 41 su počinili nepoznati izvršioci, a rasvijetljeno ih je 26. Rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 61,9 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 81,8 odsto”, istakao je Mikanović.

On je dodao da je tužilaštvu podneseno 79 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 62 lica, od kojih su 32 povratnici u vršenju krivičnih djela, dok maloljetnih izvršilaca nije bilo.

Načelnik Sektora policije Mario Milašin naveo je da je u avgustu evidentirano 35 narušavanja javnog reda i mira i 40 prekršaja, što u odnosu na isti period prethodne godine predstavlja smanjenje broja narušavanja za osam odsto, a počinjenih prekršaja za 11 odsto.

On je dodao da je evidentirano 120 saobraćajnih nezgoda ili za 12 više u odnosu na uporedni period, 2.891 prekršaj u oblasti bezbjednosti saobraćaja ili za 24 odsto više nego lani, a da je iz saobraćaja isključeno 100 vozila i 368 vozača.

“Zbog upravljanja vozilom pod uticajem alkohola isključen je 301 vozač ili za 34 odsto više, a što u prosjeku iznosi deset vozača dnevno. Zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita 41 vozač dok je zbog ostalih razloga isključeno 26 vozača”, precizirao je Milašin.