Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Programska deklaracija SDA, kojom je predviđeno uspostavljanje “republike BiH”, ratni poklič, a ne poziv za saradnju.

– Nesporno da se promjene Ustava koje zagovara SDA ne mogu sprovesti mirnim putem, jer se nijedan narod, pogotovo srpski, neće odreći svog suvereniteta, svoje Republike, ni svog prava da se pitaju po Ustavu BiH o promjenama Dejtonskog sporazuma i svim drugim promjenama, na šta saglasnost treba da daju predstavnici entiteta i naroda – rekao je Stevandić.

On je ocijenio da je to, na neki način, najava novih nemirnih vremena sa nesagledivim posljedicama, jer je svima, pa i SDA jasno da se to ne može sprovesti mirnim putem.

– Svi smo očekivali poziv za saradnju, ali u mirno vrijeme dobili smo ratne bubnjeve – rekao je Stevandić, koji je i predsjednik Srpskog kluba u parlamentu BiH.

On je naveo da je Programska deklaracija SDA, koja je usvojena juče na stranačkom Kongresu, dokument koji je iznenađujući po količini antiustavnih i stavova koji ne uvažavaju druge narode, bilo Srbe ili Hrvate.

– To je još i korak dalje u nastavku politike iz 2009. godine sa 5. Kongresa SDA, kada su zagovarali BiH bez entiteta, ali bez ovako rigidnih stavova. Takođe, ovo je atak na kulturu srpskog naroda, jer se pokušava nametnuti identifikacija bosanskog jezika za sve građane, iako se zna da je srpski jezik stariji od BiH -rekao je Stevandić.

On je podsjetio da se ove godine proslavlja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, što je daleko više od bilo kakvog pominjanja BiH ili identiteta koji je vezan za ovu zemlju.

– Poznato je da je raniji predsjednik SDA Alija Izetbegović rekao da će žrtvovati mir za BiH, a moguće je da i novi lider stranke Bakir Izetbegović možda planira za svoju percepciju BiH da žrtvuje mir, što bi bio najveći zločin, jer najveći zločin onaj protiv mira – rekao je Stevandić.

On kaže da je najvažnije da su predstavnici srpskog naroda posvećeni Republici Srpskoj, da su ujedinjeni oko ideja da Srpska ostane “nepovrijeđena”, da eventualno vraća svoje nadležnosti, a nikako da ih gubi.

– Naše jedinstvo najveća je garancija opstanka Republike Srpske i nemogućnosti provođenja projekata SDA, koji su zaista više ratni poklič, nego poziv za saradnju – ocjenjuje Stevandić.

On kaže da sada treba utvrditi da li je u pitanju “autistična politika SDA” i njihova zagriženost u percepciji BiH koja je u vlasništvu Bošnjaka, ili tu ima i nekih drugih “začina” i skrivenih vidova podrške.

– Reakcija zemalja Kvinte, Savjeta za sprovođenje mira (PIK), EU, SAD i ostalih zemalja će nam biti vrlo važna. U odnosu na to šta čujemo i mi ćemo se shodno tome ponašati – rekao je Stevandić.

On ističe da, u svakom slučaju, ne postoji način da Srbi popuste ili da se odreknu bilo čega što ima veze sa suverenitetom Republike Srpske.

Kongres SDA usvojio je sinoć Programsku deklaraciju u kojoj se navodi da je primarni i dugoročni cilj ove stranke usvajanje ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom “republika BiH”, sa tri nivoa vlasti – državnim, regionalnim i lokalnim.

SRNA/Srpskainfo