Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je, poslije redovnog neformalnog sastanka s predsjednikom Milošem Zemanom, da će pitanje povlačenja samoproglašene nezavisnosti Kosova sigurno biti razmotreno na koordinacionom sastanku za spoljnu politiku.

– Predsjednik se poziva na rezoluciju Poslaničkog doma parlamenta u kojoj su poslanici zahtevali od Vlade tadašnjeg premijera Mireka Topolaneka da ne prizna nezavisnost samopoglašenog Kosova. O tome ćemo razgovarati na sastanku kojem će prisustvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, predsjednik Senata i predsjednik Poslaničkog doma – rekao je Babiš, prenosi portal Novinki.

Upitan da li je odbacio promjenu stava o priznavanju samoproglašenog Kosova, odgovorio je negativno.

– Ne kažem to. O tome sam razgovarao s predsjednikom. Predsjednik kaže da je naš stav nastao i zbog činjenice da smo dvije nedjelje bili u NATO-u, da je to bila politička odluka, ali da je njegovo mišljenje o priznavanju samoproglašenog Kosova negativno – rekao je Babiš.

Tokom posjete Srbiji prošle nedjelje, predsjednik Zeman je rekao da želi da s najvišim zvaničnicima zemlje razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje Kosova, a Babiš je tada rekao da ne vidi razlog da Češka promijeni stav o tom pitanju.

Kosovo je nezavisnost proglasilo 2008. godine.

Izvor: sputniknews.com