Dobrivoje Jelić, direktor Srednje škole Barajevo, u kojoj su dvije učenice prošle nedjelje tukle svoju vršnjakinju, danas će biti smijenjen jer je pokušao da prikrije vršnjačko nasilje.

– U školama su u ponedjeljak bile inspekcije i završen je i stručni nadzor. Jelić nema kud, čeka ga razriješenje zbog njegovog opstruktivnog ponašanja. Naime, on je dva dana znao za incident koji se desio, ali je čekao i htio da sve gurne pod tepih, što je sasvim dovoljno za smjenu. Takođe, škola ne posjeduje takozvani tim za nasilje. Nadležni koji su razgovarali s direktorom škole rekli su da je “on bio u stanju koje liči na pripito”, ali to se još provjerava – piše Kurir.

Istovremeno, Mladen Šarčević, ministar prosvjete, kaže za Kurir da su odmah preduzete sve propisane mjere.

– Imamo nultu toleranciju na vršnjačko nasilje. Niko ne smije da prikriva kada se ono desi ili se dešava u obrazovnim ustanovama jer će biti sankcionisan u skladu sa zakonom – rekao je Šarčević.

Direktor Srednje škole Barajevo, Dobrivoje Jelić, u jučerašnjem telefonskom razgovoru za Blic rekao nam je slijedeće:

– Održan je sastanak sa članovima prosvjetne inspekcije, školske uprave i članovima ministarstva. Mi vodimo vaspitno-disciplinski postupak protiv učenice koja je izvršila nasilje, a u toku je i postupak MUP – kazao je Jelić, dodavši da će javnost moći da zna detalje tek nakon što postupak bude okončan.

Navode da nasilje nije prijavio u vremenskom okviru koji nalaže zakon, direktor Jelić decidno odbacuje:

– Sutradan sam pokrenuo disciplinski postupak. U srijedu je došlo do tuče, prikupljao sam informacije, nisam jasno znao šta se desilo, i u roku od 24 sata sam obavijestio školsku upravu.

Što se smjene tiče, on je z Kurir rekao da se njemu “niko nije obratio povodom navodne smjene”.

– Ministarstvo me je postavilo za direktora, ministarstvo će me i smijeniti, nemam šta ja tu da prihvatam ili ne prihvatam… Da li smatram da treba da podnesem ostavku? A šta vi mislite? Koja je moja odgovornost u svemu tome? Čim sam saznao za incident, odmah sam ga prijavio, pa ja sam bio taj koji je prvi pokrenuo disciplinski postupak protiv djevojčice – rekao je Jelić.

Policija je podnijela krivične prijave protiv I. O. (15) i D. I. (14) zbog nasilničkog ponašanja jer su maltretirale A. M. (15), a nasilnicama prijeti i izbacivanje iz škole.

Podsjetimo, još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dvije djevojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju. Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpila nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

U izjavi za Novosti majka napadnute djevojčice istakla je da je zahvalna svima koji su osudili nasilje i dodala da nemili događaj želi da što prije izbriše iz sjećanja.

– Ne znam kada će mi se kćerka vratiti u školu, razmišljali smo i o mogućem prebacivanju, ali pustićemo da sve ide svojim tokom. Najvažnije od svega je da se ona smirila, a sada je sve u nadležnosti policije i tužilaštva kako bi se stavila tačka na ovaj slučaj – dodaje ona.

(Kurir, Blic)