Na fasadi zgrade u centru Prijedora ulični umjetnik iz Beograda Anderej Žikić Artez trenutno oslikava mural pod nazivom “Šta je unutra”.

Artezov mural izabran je na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju “Paola de Maninkor” koje unazad sedam godina u gradu na Sani organizuje Udruženje likovnih umjetnika iz Prijedora.

Novi mural, sedmi po redu, nalazi se u Ulici Nikole Pašića i krasi prostor između zgrada Policijske uprave Prijedor i Muzeja Kozare.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Andrej Žikić Artez

Andrej Žikić Artez iz Beograda po zanimanju je arhitekta, a kako kaže po ličnom izboru je ulični umjetnik i muralista. Priča da se i ranije prijavljivao na konkurs u Prijedoru.

– Do sada sam uradio sigurno preko 400 murala. Ovogodišnje rješenje murala je četvrto po redu koje sam slao na konkurse u Prijedoru i evo konačno sam dobio priliku da ostavim trag u Prijedoru – kaže Artez.

Dodaje da se nada da će i Prijedorčani biti zadovoljni muralom koji on oslikava te da će ga prihvatiti.

– Trudim se da svaki rad uklopim u postojeće okruženje i da ga na neki način povežem sa mjestom u kojem nastaje i u kojem ostaje, to je benefit i uvijek je bolje imati rad koji radi sa okruženjem nego nešto što je van konteksta – smatra on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Navodi da je mural “Šta je unutra” njegova zamisao onoga šta se nalazi iza zidova u unutrašnjosti zgrade.

– Pokušao sam da zamislim jedan dom koji je topao, šaren, pun tradicionalnih šara i zamislio sam djevojku koja čita, a to je ono što ja najviše volim da radim – ističe Artez.

Predsjednik prijedorskog Udruženja likovnih umjetnika Boris Eremić priča da je zadovoljan ovogodišnjom organizacijom konkursa kao i trenutnim oslikavanjem murala.

– Sedam je magičan broj, ide nam sve kako treba. Pristiglo je 57 predloga iz 11 zemalja Evrope, Afrike, Južne Amerike. Ovogodišnji pobjednik Andrej Žikić Artez je evropski kalibar uličnog umjetnika. Odradio je veliki broj murala širom svijeta i zadovoljstvo nam je da je ove godine pobjedio na konkursu – ističe Eremić.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Eremić podsjeća da je priču “Prijedor grad murala” ovo Udruženje pokrenulo 2013. godine u saradnji sa prijateljima iz autonomne pokrajine Trentino i gradom Trento iz Italije. Iz ovog italijanskog grada je inače umjetnica Paola de Maninkor po kojoj je i nazvan međunardodni konkurs za izbor murala u Prijedoru. Paola de Maninkor je 1998. godine zajedno sa djecom iz izbjegličkih centara oslikala prvi mural u Prijedoru na zidu Elektrotehničke škole.

– Murali su zaista postali brend Prijedora i to nije naša lokalna priča, već priča ljudi na kulturnoj mapi širom Evrope – ističe Eremić.

Oslikavanje murala u organizaciji prijedorskog Udruženja likovnih umjetnika podržava i grad Prijedor. Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković najavio je da će grad i dalje da učestvuje u ovoj priči.

– Oslikavanje murala je tradicija Prijedora, a sve u saradnji sa prijateljima iz italijanskog Trenta koji su do zadnjeg konkursa većinski učestvovali u finansiranju. Pred zadnje oslikavanje murala, nisu mogli obezbjediti novac kao do sada, ali će i dalje davati novčanu nagradu pobjedniku konkursa – izjavio je Đaković.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Dodao je da se muralima uljepšavaju zgrade.

– U buduće moramo definisati da ukoliko je muralom djelimičmo prekrivena fasada zgrade,  da se uredi kompletna ta strana zgrade jer je ljepše i mural će se isticati više – rekao je Đaković

Oslikavanje sedmog murala trebalo bi da bude završeno u subotu, dok će zvanično biti otvoren petog oktobra kada dolaze i Italijani koji će uručiti nagradu Artezu koju čine plaketa i 3.000 KM.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

mural “Vrt”

Pored murala “Šta je unutra”, Fasade zgrada u Prijedoru proteklih godina uljepšane su muralima “Šeširdžija” Nataše Konjević iz Banjaluke, “Transformacija” mađarskog strit-art umjetnika Atile Samožija Vidama, “Vrt” rumunskog autora Raula Opree Sadoa, “Grad” umjetničke grupe “Dim tim” iz Beograda, “Negdje između početka i kraja” Selvera Begića iz Banjaluke i “Gejm on”  Ljubiše Pušca iz Omarske.

Srpskainfo