Zbog samovolje koju sprovodi, a koja je nanijela štetu fudbalu Republike Srpske, predsjednik FS RS Mile Kovačević u što kraćem roku mora da ode sa te pozicije, poruka je sedmorice predsednika područnih saveza.

Već duže vreme većina fudbalskih radnika, kao i čelnici klubova, nisu zadovoljni radom sadašnjeg rukovodstva FS RS, zbog čega su pokrenuli inicijativu za održavanje vanredne Skupštine, a na kojoj bi se raspravljalo o (ne)povjerenju Kovačeviću.

– Legalni predstavnici područnih saveza iskazali su nepovjerenje Kovačeviću. Izgubio je podršku i u Skupštini i u Izvršnom odboru FS RS. U ovom trenutku 98 odsto sportskih radnika želi da on ode sa čela saveza i pokušavamo svim legalnim putevima, a u skladu sa Statutom, da ovo završimo i da se ispoštuje demokratska volja većine. Sve ovo može da potraje, možda deset, možda dva mjeseca ili do septembra naredne godine kada su obavezni izbori u FS RS, ali vjerujemo da će biti završeno do kraja ove godine. Ovdje se ne radi o političkoj priči, kako Kovačević to želi da predstavi, već o sportskoj priči. Nismo nikakvi hajduci, kako on to kaže, već legalno izabranici predstavnici područnih saveza, a bilo bi moralno da se sam povuče  – rekao je predsjednik Područnog fudbalskog saveza Banjaluka Vico Zeljković.

Predsjednik FS RS Mile Kovačević je izjavio da je spreman i da uruši FS RS, samo da ostane na funkciji.

– Sve to radi kako bi dokazao svoje pravničke sposobnosti. Cijenimo ga kao advokata, ali ima još advokata u Republici Srpskoj i BiH. Normalno je da i mi koristimo pravne savjete, ali se držimo Statuta i zakonskih odredbi – dodao je Zeljković.

Pored njega konferenciji su prisustvovali predsjednici preostalih šest područnih saveza: Žarko Laketa (Trebinje), Radika Marić (Bijeljina), Milorad O. Lale (Istočno Sarajevo), Mile Mandić (Prijedor), Branko Stevanović (Doboj), Miloš Brkić (Gradiška).

Prvi čovjek PFS Trebinje Žarko Laketa je rekao da je taj savez uz PFS Banjaluka jedini bio protiv izbora Mile Kovačevića prije tri godine.

– Ni prije tri godine nismo bili za Kovačevića, a evo pokazalo se da nije dostojan da vodi FS RS.  Zbog našeg stava trpili smo ove tri godine i ništa nismo dobili kao područni savez. Klubu malog fudbala Nevesinje nije dozvoljeno da kao prvak Prve lige nastupi u Premijer ligi BiH, jer nije imao mlađe selekcije, a to nisu imali ni drugi. Naši delegati suskidani sa lista, a delegirani su neki ljudi bez saglasnosti PFS Trebinje. O Kovačeviću dovoljno govori i to da je organizovao finale Kupa RS u Trebinju, a nije obavijestio PFS Trebinje – naglasio je Laketa.

Predsjednik PFS Bijeljina Radika Marić je istakao da postoji mogućnost da Kovačević krizu iz FSRS pokuša da prenese na nivo FS BiH.

– FS RS je kod sličnih situacija uvijek tražio mišljenje Komisije za propise našeg saveza, a zašto to sada Kovačević ne traži, već on sve tumači. FS BIH je sigurno ozbiljna institucija, koju prate i UEFA i FIFA i demokratski izbori na nivou FS RS će biti priznati. Najvažnije je da ni na jedan način ne kršimo Statut. Neće ovo dugo da potraje, a kada Skupština FS RS izabere novo rukovodstvo  siguran sam da će to FS BiH to da ispoštuje – rekao je Marić i dodao:

– Delegati PFS Bijeljina su najbrojniji u Skupštini FS RS, od 14 čak je 12 potpisalo saglasnost za vanrednu Skupštinu, trinaesti je dao usmenu saglasnost, a samo je Radivoje Lazarević ostao uz Kovačevića.

Foto: Darko Basara/RAS Srbija

Mile Kovačević

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević, koji je izgubio povjerenje dojučerašnjih saradnika i većine fudbalskih radnika, nije želio dati izjavu za naš list iz samo njemu znanih razloga.

U sve je umiješao lične odnose, mada potpisnik ovih redova sa gospodinom Kovačevićem nema nikakav lični sukob ili problem.

– Pokušavam da se sjetim ko ste vi, ja vas ne poznajem. Nemojte me nikada više zvati – rekao je Kovačević.

On je vjerovatno aludirao na to što smo prenosili zahtjeve većine članova Izvršnog odbora i Skupštine FS RS za vanredna zasjedanja i činjenicu da oni traže njegovu smenu. S druge strane na sve zahtjeve i pitanja koja smo uputili u kancelariju FS RS dobili smo šture odgovore ili ih uopšte nismo dobili, a od „njegovih“ zaposlenika počašćeni smo i uvredama.

O obećanjima koje je davao uvaženi predsjednik (TV prenosi utakmica Prve lige, sponzori takmičenja, susret reprezentacija RS i Srbije…) pisaćemo nekom drugom prilikom. Tačnije, pisali smo o njima, kada ih je predsjednik davao, ali ih nije ispunio.

Srpskainfo